Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili Ahmetašević, pokrenuta istraga

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih službenika koji su učestvovali u hapšenju novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević danas u Sarajevu.

“Nakon što je u vezi sa današnjim događajem objavljen videosnimak u javnosti i od strane N.A. Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena pritužba na rad policijskih službenika Treće PU – PS Novo Sarajevo”, saopšteno je iz Uprava policije MUP-a KS, te je dodano kako je “o svemu upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo uz čiju saglasnost je otvorena unutrašnja istraga s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj i utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinih policijskih službenika i propusta u njihovom radu”.

Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović osudili su današnje hapšenje Nidžare Ahmetašević, koja je u poslijepodnevnim satima puštena na slobodu.

Mijatović je, podsjećamo, pozvala vlasti da izvrše brzu i nezavisnu istragu o ponašanju policijskih službenika.

Međutim, iz Sindikata policije Kantona Sarajevo odbacili su optužbe na račun njihovih kolega te su poručili kako je Nidžara Ahmetašević “očigledno provocirala i omalovažavala policijske službenike”.

Snimak hapšenja možete pogledati na LINKU.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više