Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pripadnici SIPA, GP-a i DKPT-a izlaze na proteste: Policija ne zna šta je rad na daljinu

Biće raspoređeni u tri grupe oko zgrade institucija BiH

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zvanično je podnio zahtjev za održavanje protesta ispred zgrade Vijeća ministara BiH u srijedu, 17. marta, od 12 do 14 sati, potvrdio je za Oslobođenje predsjednik Sindikata Edin Kahrimanović.
Zahtjev za proteste uslijedio je nakon što je Predsjedništvo BiH vratilo Vijeću ministara BiH nacrt budžeta institucija BiH na doradu. Stav Predsjedništva je da ne treba vraćati osnovicu za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH na nivo iz 2012, koja je bila nešto veća od sadašnje.

NEMA RAZDORA

– Osnovica treba da ostane ista kao i prošlogodišnja i da se formira posebna stavka u budžetu koja se tiče borbe protiv pandemije, smatra član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
Kahrimanović ističe da Sindikat SIPA ne ide sam u ove proteste.
– Međutim, zbog pandemije i ograničenja okupljanja, mi smo dogovorili da protest organizujemo faktički na tri lokacije – na Trgu Bosne i Hercegovine koji graniči sa ulicama Zmaja od Bosne, Vrbanja i Koste Hermana. Sindikat SIPA će imati 30 predstavnika na protestu na Trgu BiH prema Zmaja od Bosne, Granična policija će imati 30 ljudi na poziciji Trg BiH – Vrbanja i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela će imati 30 prema Ulici Koste Hermana, ističe Kahrimanović.
Iako je u četvrtak rečeno da se vode pregovori sa Sindikatom kako bi se povećale plate vojsci i policiji, iz SIPA kažu da se radi o političkoj obmani javnosti, policije i svih uposlenih u institucijama BiH, te se na ovaj način pokušava napraviti razdor među sindikatima.
– Ne vode pregovore ni sa kim. To odgovorno tvrdim da ni sa jedinim reprezentativnim sindikatom u policijskim organima, Savezom sindikata policijskih organa, te sindikatima SIPA, Granične policije i Direkcije niko ne vodi nikakve pregovore i razgovore, naglašava Kahrimanović.
Podvlači da članovi Predsjedništva ističu da nema novca za veću osnovicu i da treba izdvojiti sredstva za borbu protiv korone, zbog čega ih pitaju iz kojih će sredstava platiti uposlene u sedam diplomatskih predstavništava za čije su osnivanje donijeli odluku.
– Veća osnovica za 4,5 posto ništa ne znači članovima Predsjedništva, ministrima u Vijeću ministara, poslanicima koji primaju mjesečno od 4.000 do 7.000 KM i ne znaju kako je živjeti i raditi za 665 KM, kako je odvraćati migrante po cijeli dan za 890 KM, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela, još ti pri tome nedostaje svaki treći kolega, jer nema sredstava u budžetu da se zaposli, navode iz Sindikata.
Kahrimanović ističe da je ovo kap koja je prelila čašu te podsjeća da su na ranijim sastancima članovi Predsjedništva upoznati sa njihovim zahtjevom za povećanje osnovice.

OPRAVDAN REVOLT

– Moramo naglasiti da je sljedeći zahtjev konačno usaglašavanje i usvajanje zakona o policijskim službenicima kojim bi se riješilo mnogo statusnih pitanja. Policijske agencije nisu agencije koje mogu raditi dan-dan ili one koje mogu raditi online, od kuće. Zašto Vijeće ministara ne donese različitu osnovicu i kaže do kojeg koeficijenta će se povećati, a od kojeg neće, navodi Kahrimanović.
Iz DNS-a su podržali zahtjeve tri agencije.
– Smatramo opravdanim njihov revolt i najavljene proteste. Dok oni čuvaju granicu i bezbjednost stanovnika BiH, vlast na nivou BiH ih smatra građanima drugog reda, kaže potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više