Fresh Press portal
Početna » Blog » Prva grupa hadžija put Medine krenut će 29. jula
BIH

Prva grupa hadžija put Medine krenut će 29. jula

hadzije

U Istiklal džamiji u Sarajevu danas je održan edukacioni seminar za buduće hadžije s područja Muftijstva sarajevskog. Njih 549 u društvu članova porodica i prijatelja dobili su osnovne informacije o obredoslovnom i organizacijskom aspektu najvažnijeg životnog putovanja.  Izet ef. Čamdžić koordinator ovogodišnjih vodiča podsjetio je kako hadž predstavlja jedno od djela koja omogućavaju novi životni početak.

U svojstvu izaslanika muftije sarajevskog Enesa ef. Ljevakovića, prisutnim vjernicima u džamiji Istiklal obratio se Abdulgafar ef. Velić, kazavši da su ovogodišnji putnici zapravo već na hadžu, “jer onaj ko učini nijet, hadž je već u njegovom srcu.”  Efendija Velić podstkao je i na moralnu pripremu koja treba prethoditi ovakvom putovanju:

– Pozivam vas da raščistite vaše međusobne račune i hatrove, da se oslobodite ljutnje. Danas je vrijeme da to pustite od sebe, kako bi mogli obući ihrame, jer postoje grijesi koje sami moramo ispravljati – kazao je ef. Velić.

O potrebi da se putovanje provede u dobrom zdravlju i kondiciji, sa što manje tegoba, u ime ljekarske ekipe govorio je dr. Nedim Mujanović s KCUS-a, uz uobičajene preporuke o važnosti primjene postojećih terapija, načinu ishrane, te brizi o ličnoj higijeni.

Među ovogodišnjim bh. hadžijama je i vogošćanski altruista Emir Sulejmani. Hadž će obaviti za svog umrlog oca: ”Emocije su velike. Jedva čekam da dotaknem Ka’bu. Dovit ćemo za one koji su nam omogućili da u slobodi ispunjavamo svoje vjerske dužnosti.” Među mladim bračnim parovima koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost su Adnan i Mahira Delić.

Mladi sarajevski imam, interpretator duhovne muzike i prepoznatljivo lice projekta Devet heroja Mustafa Isaković također će hodočastiti Ka’bu:

– Pred ramazan sam prijatno iznenađen da putujem na umru. Ali iz toga je proizašlo hadžsko putovanje. Bila je to lijepa želja dobrih ljudi koji me okružuju. Spomenut ću svog hadžiju Nedžada Iriškića koji je namirio ostatak iznosa potrebnog za mene i moju suprugu. Čeznuo sam otkad znam za sebe i Allah me počastio – kazao je on.

Mustafa je priznao kako još nije svjestan putovanja koje mu predstoji, a vrlo emotivno je najavio kako će poznatu kasidu ”Devet heroja” proučiti i u Mekki.

-Ne možemo se odužiti herojima Bosne. Da ih nije bilo, ne bi bilo nas. Dat ću sve od sebe da se ne zaborave njihova imena. Želim se na tom mjestu posvetiti duhovnosti i naći priliku da se sjetim bosanskih šehida – poručio je Isaković.

Po završetku seminara hadžije su preuzele kofere i prateće edukativne materijale. Narednih dana seminari će biti nastavljeni i u drugim muftijstvima Islamske zajednice. U utorak 16. jula seminari će biti organizirani u Bihaćkom i Goraždanskom muftijstvu, dan kasnije u Zeničkom i Travničkom muftijstvu, dok će edukacioni seminari za hadžije s područja Tuzlanskog i Mostarskog muftijstva biti organizirani u četvrtak 18. jula.

Za hadžije s područja Muftijstva banjalučkog seminar je također organiziran danas.

Prvi polasci sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo najavljeni su za ponedjeljak 29. juli, a povratak prvih aviona s ovogodišnjim bh. hadžijama očekuje se 17. augusta.

IZVOR: Avaz.ba

Povezani članci

Hoće li hadž biti otkazan?

E.H

Saudijska Arabija poručila muslimanima: Pričekajte s organizacijom putovanja na hadž

E.H

Saudijska Arabija od sezone hadža ostvari prihod od 16 milijardi dolara

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više