Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

RAK kaznio RTRS sa 45.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) izrekla je Radio televiziji Republike Srpske (RTRS) novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM zbog nepostupanja po nalogu iz Zaključka Agencije.

Kazna je uslijedila radi kršenja Zakona o komunikacijama i Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije. Sa 15.000 KM je kažnjen i generalni direktor Radio televizije Republike Srpske Draško Milinović kao odgovorna osoba.

U pojašnjenju je objavljeno da Radio televizija Republike Srpske nije postupila po nalogu Agencije da izvrši priključenje Televizije K3 d.o.o. iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u Multipleksu A u digitalnom području Kozara.

Naime, Agencija je prema odluci Vijeća ministara BiH ovlaštena za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, poput TV K3, te je ovlaštena da donošenjem Zaključka primjeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinila.

Tokom postupka, RTRS je osporavala zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je Agencija izdala nalog. U izjašnjenju, RTRS je isticala ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja Multipleksa A (MUX A) i Multipleksa B (MUX B), na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrala osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

Vodeći se članom 4. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a u kojem se, između ostalog, navodi da svi korisnici dozvola Agencije imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom Agencije i dužna su pridržavati se Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole, nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućila Agenciju da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz RAK-a.

Izvor: klix.ba

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više