Fresh Press portal
Početna » Blog » Raspisuje se konkurs za (novog) generalnog direktora KCUS-a: Hoće li Vlada FBiH stopirati imenovanje UO Kliničkog centra?!
BIH

Raspisuje se konkurs za (novog) generalnog direktora KCUS-a: Hoće li Vlada FBiH stopirati imenovanje UO Kliničkog centra?!

5b64644f-86e4-43cb-b449-18be0a0a0a66-sebija-izetbegovic-preview

Konkurs za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu raspisuje se najkasnije tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata direktora i bit će otvoren najmanje petnaest dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informiranja, navodi se u Statutu KCUS-a. Odluku o raspisivanju konkursa donosi Upravni odbor.

Kako saznaje Novinska agencija Patria, u toku je priprema teksta konkursa za izbor generalnog direktora iako su promijenjena dva člana Upravnog odbora KCUS-a ispred suosnivača Kantona Sarajevo još krajem avgusta, ali do danas to imenovanje nije razmatrano na sjednici Vlade FBiH.

Vlada KS je imenovala prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za predsjednika i Belmu Kapo kao člana umjesto Jasmina Kapetanovića (predsjednik) i Dželaludina Junuzovića. Upravo u ovom međuprostoru kada ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ne stavlja to imenovanje na dnevni red Vlade FBiH, sadašnji UO želi raspisati konkurs za izbor generalnog direktora KCUS-a.

 

Ni urgencije Ministarstva zdravstva KS da federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) stavi imenovanje na dnevni red sjednice Vlade nisu dale rezultat te je promjena predsjednika UO i jednog člana stopirana.

Podsjećamo, početkom januara 2016. godine UO je izabrao Sebiju Izetbegović za generalnu direktoricu, a bila je i jedini kandidat. Prema Statutu direktor može biti još jednom reizabran. Za provedbu konkursa Upravni odbor formira Konkursnu komisiju.

Prema informacijama koje ima Patria i Unsko-sanski kanton će predložiti nove članove UO. No, ukoliko Vlada FBiH i to imenovanje zaustavi, jasno je da se ostavlja prostor za reizbor Sebije Izetbegović.

U Upravnom odboru Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu koji je imenovan u januaru 2017. godine su i: Teufik Orahovac, Amer Ovčina, Feriha Hadžagić-Čatibušić, Samir Muminović, Harun Šestić, Nusret Popović, Dalibor Kolak, Amra Karić i Ankica Kolar-Jurčević.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Povezani članci

Sjećate li se trudnice koja je otpuštena s KCUS-a? Dobila je negativan nalaz na koronu

E.H

KCUS priprema tim ljekara za Novi Pazar

E.H

Sa KCUS-a ‘izbačena’ trudnica pred porodom: Kad su saznali da ima Covid-19, nastala je panika

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više