Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Raspodjela fotelja: Dodik otkrio koje resore će dobiti Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je postignut sporazum za formiranje Savjeta ministara, što će odblokirati rad Doma naroda i Predstavničkog doma, ali je istakao da današnji dogovor prestaje da važi ako se Savjet ministara ne formira u narednih 30 dana.

 

Dodik je takođe otkrio kojoj od stranaka pripada koji resor u Savjetu ministara.

 

Prema dogovoru, Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo komunikacija i transporta. Iz reda ostalih naroda pripada Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

 

Bošnjacima je prema dogovoru pripalo Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti, dok će Hrvati dobiti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

 

“Mislim da su stvoreni svi uslovi da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva i da se imenuje predsjedavajući Savjeta ministara. Na kraju smo rekli da ukoliko se ne izabere u roku 30 dana ovaj sporazum ne važi. SNSD je vodio računa da se očuva pozicija Republike Srpske i konstitutivnost naroda i naravno građana. Ustavni koncept ove zemlje govori o tome da su to konstitutvni narodi. Tačka sporenja je bio zahtjev SDA da se obezbijedi i uputi Nacionalni plan za članstvo u NATO. Mi smo se u okviru toga dogovorili gdje smo rekli da će se integracija odvijati u skladu s Ustavom uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO”, rekao je Dodik i dodao:

 

“SNSD će blokirati rad svih institucija ukoliko sporazum ne bude ispunjen u narednih 30 dana”.

 

Srpski član Predsjedništva je rekao da je ključno pitanje za RS da se formira Savjet ministara i da se otkoče sve procedure važnih projekata.

 

“Niz projekata bi trebalo da se odblokira a najvažnije je evropske integracije. Sa novim Savjetom ministara dobijamo novu dinamiku gdje ćemo obezbjeđivati da se BiH da status kandidata, to znači da smo svi saglasni da se ukine OHR, jer je nemoguće očekivati da idete u evointegracije a zadržite OHR”, rekao je Dodik.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više