Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Rudari iz FBiH sutra izlaze na protest u Sarajevu, radnici u trgovini će na prvomajski marš

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada organizuje protest.

Kako su najavili iz Sindikata, riječ je o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija – članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna JP “Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo”.

Protest će se održati u subotu, 1. maja okupljanjem članova na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH.

Cilj ovogodišnjeg protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprječavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) također je za sutra najavio prvomajski marš u Sarajevu.

Kako su najavili iz ovog sindikata, zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

U 13 sati u Velikom parku novinarima će se obratiti predstavnici STBIH i aktivisti.

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom.

Satnica marša:

11:30 – 12:00 sati: Okupljanje učesnika na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu

12 sati: Polazak kolone ulicom Put života prema TC Mercator u Ložioničkoj ulici te kretanje kolone ulicom Zmaja od Bosne prema centru grada. Kratko zadržavanje kolone pred tržnim centrima Alta i Sarajevo City Centar. Nastavak kretanja kolone prema TC BBI uz kratko zadržavanje. Tokom vožnje STBIH će puštati poruke i zahtjeve koji će biti upućeni prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te prema socijalnim partnerima.

13 sati: Protestni marš se završava u Velikom parku u Sarajevu gdje je predviđeno da se predstavnici STBIH i aktivisti, koji žele dati podršku radnicima u ovom sektoru, obrate prisutnim građanima i medijima.

Faktor

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više