Fresh Press portal
BIH

Salkić: Mještani otkrili lokaciju masovne grobnice

Foto: N1

Na prostoru stare brane jalovišta rudnika Sase kod Srebrenice otkrivena je još jedna masovna grobnica.

Amor Mašević iz Instituta za nestale osobe BiH kazao je je da se krenulo iskopavanjem posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni 1992. godine nakon što su ispitani u upravnoj zgradi rudnika.

Prema informacijama kojima se raspolaže broj žrtava bi mogao biti između 7 i 15, a među žrtvama bi moglo biti djece i žena čiji nestanak je prijavljen na tom području.

ČITAJ VIŠE: SALKIĆ: Nismo svjesni snage bosanskog duha koju posjedujemo

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je sve one koji znaju za lokacije masovnih grobnica da to prijave. Grobnica kod rudnika je otkrivena upravo zahvaljujući mještanima koji se bili spremni da to kažu.

”Svi mi bi trebali pokazati malo više ljudskosti i svi oni koji imaju informaciju o masovnim grobnicama trebaju da pokažu visok stepen svijesti i savjesti i da daju informacije. Ova masovna grobnica je otkrivena upravo zahvaljujući ljudima koji su bili spremni da kažu gdje se ona nalazi”, kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Posmrtni ostaci bit će prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će se vršiti obdukcija i utvrđivanje uzroka smrti.

Povezani članci

U New Yorku se kopaju masovne grobnice za žrtve koronavirusa

E.H

Predmet pod nazivom “Terra”: Na Palama pronađeni posmrtni ostaci

E.H

Masovna grobnica kod Višegrada: Žrtve pod tonama kamenja

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više