Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Slučaj prof.dr. Gavrankapetanović: Policija na KCUS-u

Advokat je ostao na popisu uz pomoć Tužilaštva i policije.

Upozorenje koje je Senad Pećanin, advokat smijenjenog šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, uputio Komisiji za primopredaju dužnosti da je krivično djelo popisivanje profesorovih privatnih stvari, završilo je nastavljanjem popisa, a Pećaninu prijetnjom da će mu zabraniti prisustvo.

– Još prije dva dana sam upozorio Komisiju da nastavak pretresa privatnih stvari predstavlja krivično djelo, jer profesor nije pod istragom, niti u pritvoru. Skrenuo sam im pažnju da time vrše krivično djelo i predložio im da obavijeste direktoricu koja im je naredila da to rade, rekao je Pećanin i podsjetio da je Komisija prethodno izvršila popis inventara u uredu bivšeg šefa Ortopedije i ustanovila – u skladu sa inventarnim popisom iz marta prošle godine – da je sve tu, a pažljivo su se, tvrdi on, upoređivali i evidencijski brojevi na stolicama.

No, kako Pećanin kaže, Komisija je nezadovoljna: “Sve je u skladu sa zadnjom inventurom, ali kreću u popisivanje privatnih stvari. Pitam ih zašto, kažu da su dobili naređenje. Tu je njegova bluza, klompe, mali fotoaparat… Istresaju knjige da vide ima li šta u njima, čitaju pisma…”

On pojašnjava da se onda nešto popisuju, a nešto ne: “Kao da nešto traže, profesora su prijatelji upozorili da bi mu nešto moglo biti i podmetnuto.” Pećanin kaže da ga i neki drugi doktori kontaktiraju i raspituju se za podnošenje krivičnih prijava. Tvrdi da je na KCUS-u loše stanje, podnose se disciplinske prijave, premještaju ljekari i medicinsko osoblje, zaposleni su u strahu, čak i uplakani, ispituje se gdje čiji bračni partner radi, ko ima privatnu apoteku i hoće li mu se produžiti ugovor o refundaciji za lijekove…

– Mislim da je u pitanju krupniji ulog nego što je jedna klinika, radi se o potpunom bezumlju osokoljenom političkom moći, pa i najdobronamjerniji savjeti ljekara apsolutno se ignorišu, već se metodom ucjena i pritisaka želi postaviti podobne koji će slijepo izvršavati naloge, ocjenjuje Pećanin.

On govori i o slučaju supruge prof. dr. Mirze Bišćevića, jednog od ljekara koji je potpisao pritužbu na način smjene prof. Gavrankapetanovića, koji je dobio tri disciplinske prijave, a njegovoj supruzi je onemogućen ispit nakon specijalizacije.

Ljekarskoj komori KS-a jučer su pisali iz Podružnice ljekara i stomatologa u KCUS-u i upoznali ih sa mobingom nad potpisnicima pritužbe, te tražili da se Komora uključi.

Prof. dr. Gavrankapetanović svakodnevno radi svoj posao – operiše.

Izvor: oslobodjenje.ba

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više