Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Smjenom dr. Gavrankapetanovića ugroženo istraživanje lijeka za zarastanje kostiju

Lijek koji je otkriven u Hrvatskoj i koji je pobudio pažnju svjetske javnosti zove se Osteogrow, a rezultati dosad učinjenih kliničkih ispitivanja kažu da bi mogao postati prvi lijek nezaobilazna pomoć pacijentima s problemima zarastanja kosti.

Smjenom dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa čela sarajevske ortopedije ugrožen je jedan od najvećih evropskih projekata koji treba rezultirati lijekom koji pomaže pacijentima s problemima zarastanja kosti i onima kojima je potrebno nadomjestiti dio kosti koji nedostaje, upozorio je za agenciju Patria prof. dr. Slobodan Vukičević, koordinator ovog projekta.

Lijek koji je otkriven u Hrvatskoj i koji je pobudio pažnju svjetske javnosti zove se Osteogrow, a rezultati dosad učinjenih kliničkih ispitivanja kažu da bi mogao postati prvi lijek nezaobilazna pomoć pacijentima s problemima zarastanja kosti.

U toku su klinička ispitivanja lijeka koja se provode u Zagrebu, Sarajevu i Beču.

Dr. Vukičević je ranije za Jutarnji list rekao da iznimno veliku ulogu u cijelom projektu imaju Hermann Oppermann, renomirani naučnik u području regenerativne medicine, zatim Mihaela Perić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja je provela sva toksikološka testiranja; Ruth Paul, regulatorna savjetnica za Englesku i Ameriku, Dragan Đurđević i Tomislav Vlahović, ljekari Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice; Ismet Gavrankapetanović i Mehmed Jamakosmanović, ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Reingard Windhager i Catharina Chiari iz Opće sveučilišne bolnice u Beču, Snježana Martinović iz Smart Medicoa.

Cijeli projekt sada je ugrožen smjenom dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centa Univerziteta u Sarajevu, što je izazvalo strah i razočaranje među ortopedima u cijeloj Evropi.

Sa KCUS-a nisu dali objašnjenje zbog čega smjenjuju dr. Gavrankapetanovića. Odluku je menadžerica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović donijela naprasno. Bez objašnjenja.

Zbog toga se smjena u javnosti već naziva političkom odlukom koju provodi uprava KCUS-a na čelu sa dr. Izetbegović, suprugom predsjednika vladajuće SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Ismet Gavrankapetanović je najbolji bosanskohercegovački ortoped koji ima ogromnu međunarodnu reputaciju, i on se ne može smjenjivati. I kraj. Ne može postojati nikakav razlog za njegovu smjenu, izuzev ako nije povrijedio struku. On struku povrijedio nije. Svi znamo da je on vrhunski. Svi znamo da se on brine za ljude“, upozorava dr. Vukičević za agenciju Patria, dodajući da je projekt Osteogrow pod velikom lupom Evropske komisije, te da on kao koordinator projekta sada ima veliki problem zbog smjene dr. Gavrankapetanovića.

Dr. Slobodan Vukičević ranije je rekao za agenciju Patria da je smjena dr. Gavrankapetanovića sa čela ove sarajevske klinike međunarodni skandal, jer se radi o najboljem evropskom ortopedu, kojeg je menadžment smijenio po političkoj matrici, a ne jer je prekršio pravila struke.

“Čuo sam da ti pritisci traju već neko vrijeme”, rekao je dr. Vukičević.

On je dodao i to da je u posljednjih nekoliko dana primio veliki broj poziva od renomiranih ortopeda širom svijeta, koji su zabrinuti zbog utjecaja politike na struku u Bosni i Hercegovini, piše Patria.

Izvor: oslobodjenje.ba

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više