Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šta je pravi razlog tragedije mlade studentice iz Tuzle?

Na pitanje zbog čega deset minuta šutnje, okupljeni su kazali da je to simbolično jer je Adisa šutjela čitav život

Članovi Omladinskog resursnog centra Tuzla, porodica, prijatelji i sugrađani, oprostili su se danas na Trgu slobode, uz 10 minuta šutnje, od svoje prijateljice, aktivistice, mlade Adise Atiković koja je nedavno tragično okončala svoj život.

Tom prilikom su prolaznicima dijelili tekst koji je Adisa 2018. godine napisala u sklopu projekta Omladinskog resursnog centra „Literatura kao utopija“ iz kojeg se nazire određena vrsta boli koju je nosila u sebi, ali kako njeni prijatelji kažu: „Nikad nećemo saznati pravi razlog ove tragedije niti znati za bol i probleme sa kojima se suočavala“.

Na pitanje zbog čega deset minuta šutnje, okupljeni su kazali da je to simbolično jer je Adisa šutjela čitav život, prenosi Tuzlanski.ba.

adisa-atikovic-esej

adisa-atikovic-esej2

 

Zbog toga su jučer na Trga slobode u Tuzli poslali poruku da je mentalno zdravlje važno. Poslali su poruku svim mladima da ne šute! Važno je pričati o problemima i kako se osjećamo! Moguće je prevazići svako stanje uz stručnu pomoć. Zato mladi danas iz Tuzle poručuju – potražite pomoć stručnih lica! Odlazak psihologu ili neuropsihijatru nije sramota! Mentalno zdravlje trebamo čuvati i njegovati a ne zanemarivati, istaknuto je ovom prilikom.

 

Podsjetimo da je prva aplikacija za borbu protiv depresije “D-App” i drugih mentalnih bolesti u Bosni i Hercegovini koju su kreirali mladi iz naše zemlje počela je sa radom krajem prošle godine. Naime, potpuno je besplatna za građane BiH, a stručnu pomoć pružaju eksperti u mentalnom zdravlju među kojima je i dr. Zlatko Kalabić, specijalista neuropsihijatar u Domu zdravlja Tuzla.

Ova aplikacija posebno je značajna u teškim vremenima poput pandemije koronavirusa jer ljudi bivaju udaljeniji jedni od drugih i većini je potrebna podrška, a nerijetko i stručna pomoć koju upravo ova aplikacija omogućava.

Kenan Suljić, idejni tvorac, poručuje da je cilj aplikacije jasan, bolja i zdravija budućnost. Aplikacija imali veliku podršku struke iz cijele BiH.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više