Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Stojnić: Fortini stručnjaci nisu otišli dalje od Kaknja, tajkuni hotelijeri u Sarajevu su zbrinuti

Najavljenim privremenim lockdownom za vikend, najnezadovoljniji su ugostitelji. Jedan od njih je Denis Stojnić, koji je gostovao u današnjem izdanju Sunčanog jutra O kanala.

Kaže, hotelijeri i turističke agencije su dobile pozamašnu sumu pomoći, a ugostitelji i privrednici su izostavljeni.

– Vlada KS je dobro do sada radila, ja sam ih više puta hvalio, pogotovo što se tiče antikorupcionog tima. Ali, ova odluka nikako nije dobra. Oni će zatvoriti Sarajevo, a šta je sa drugim gradovima? Mostar, Jablanica, Republika Srpska koja je od nas udaljena 10-15 minuta? Vi ćete zatvoriti Sarajevo, a 15 minuta kasnije će opet dolaziti ti isti ljudi? Znači, opet se širi virus. Mi ne možemo raditi, ići ćemo u Lukavicu, gdje sve radi, nas ćete zatvoriti, nećemo dobiti nikakva primanja kao što su hotelijeri dobili, ističe.

Kaže, ne zanima ga nijedna politička opcija, osim jednog čovjeka, za kojeg kaže da je jedini pomogao privrednicima u Kantonu Sarajevo.

To je načelnik Ibrahim Hadžibajrić. On je jedini istinski lider koji je stao iza privrednika Stari Grad Sarajevo. Jedini on je u čitavom Kantonu Sarajevo oslobodio sve privrednike od plaćanja kirije. Kad smo bili skroz zatvoreni od tadašnjeg Kriznog štaba 2020. godine i Kantonalne vlade Sarajevo koja je tad bila, a kasnije kad smo počeli sa radom, načelnik Ibrahim Hadžibajrić nam je smanjio kiriju za 30 posto. Neka se prošla i sadašnja Vlada Kantona Sarajevo ugledaju na njega, poručio je.

Dotakao se ekonomskog aspekta najavljenog lockdowna.

Šta znači ovaj plan? Vi ćete nas zatvoriti mjesec, deset dana, nije bitno. Šta ste uradili finansijski po tom pitanju? Kako su privrednici i ugostitelji zbrinuti? Ostavljeni su na jednoj ledini. Dok su tajkuni hotelijeri i tajkuni turističke agencije zbrinute od Vlade FBiH, a Vlada KS nije napravila nikakav plan za nas ugostitelje i ostale privrednike, a evo i muzičare. Jer ne žive svi od AMUS-a, naveo je.

Ugostitelji su se sinoć okupili ispred zgrade Kantonalne vlade kako bi mirno iskazali nezadovoljstvo najavljenim mjerama. Stojnić kaže, naredna okupljanja će biti u sve većem i većem broju.

– Svaki dan ćemo dolaziti u sve većem broju, dok se Vlada ne dozove svijesti i ne vidi da ovo nisu uradili kako treba. Samo se ugnjetava ugostitelje. Naravno da ćemo dolaziti. Da li ćemo probleme praviti? Ja sam prvo koji ne želi nikakve probleme da pravi. Rekao sam da ćemo im ponijeti domaća jaja i da ćemo im galamiti ispred kuće. Imamo pravo tražiti svoja prava. Vjerovatno ćemo biti glasniji i jasniji, poručio je.

Nema ništa ni protiv koga, ističe, ali da premijer KS Edin Forto oko sebe ima pogrešan tim.

– Sve su to neki doktori i stručnjaci koji očito nisu otišli dalje od Kaknja. Ponovit ću, zatvorio je Sarajevo, a drugi gradovi i dalje rade. Hoće li sada čovjek iz Istočnog Sarajeva sa pasošem dolaziti u Sarajevo? Svi građani Sarajeva će ići u Istočno Sarajevo ili u Mostar, gdje sve normalno radi. I opet će se vratiti u Sarajevo. Šta je dobio sa ovim zatvaranjem, ja ga moram pitati? Korona neće dolaziti iz Istočnog Sarajeva u Sarajevo? Šta je sa ljudima koji nemaju prihode? Nisu svi ljudi na budžetu. Predlažem da hitno održi sastanak sa našim predstavnicima i da hitno mijenja mjere. Ovako se ne vodi Vlada Kantona Sarajevo, ocijenio je Stojnić.

Pogledajte cijeli razgovor.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više