Fresh Press portal
BIH Vijesti

Svake godine 150.000 državljana napusti BiH, još malo pa ćemo svi biti u EU

EU

Predstavnički dom trenutno razmatra Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2018., koji je Kolegij prvobitno skinuo s dnevnog reda današnje sjednice, a potom su poslanici većinom glasova izglasali da se o ovom izvještaju ipak raspravlja danas, uprkos tome što Zajednička komisija za evropske integracija nije o njemu dostavila svoje mišljenje.

Izvještaj je prezentirao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je, između ostalog, kazao da je Evropska komisija ove godine za BiH izradila privremeni izvještaj jer je u toku proces izrade mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Zvizdić je istakao da ovaj izvještaj nije isključivo vezan za Vijeće ministara, ali je rekao da je Vlada BiH prepoznata ”kao vodeći nosilac integrativnih i reformskih procesa u BiH i to je pokazatelj napretka urađenog posla ovog saziva Vijeća ministara BiH u odnosu na naslijeđeno stanje“. On je rekao i da u izvještaju nije evidentirano nazadovanje BiH te da su ocjene za svih sedam kriterija skoro identične za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Senad Šepić (NB) kazao je da Zvizdićevo poređenje BiH i Srbije o napretku na evropskom putu nije primjereno.

– Nemojte da se zavaravamo. To je kao kada prvačić kaže da je dobio peticu i poredi se s učenikom iz prvog srednje. Ključni problem ovom Vijeću ministara je što ste pravili ružičastu sliku o beznačajnim stvarima – kazao je Šepić.

Jasmin Emrić (A-sda) kazao je da BiH brzinom puža ide ka EU, a da su kolege iz EU bile previše ljubazne da kažu da se u BiH ništa ne radi.

– U Izvještaju piše da je Bosna i Hercegovina u ranoj fazi reforme svoje javne uprave i tokom prošle godine nije postignut nijedan napredak. Strategija za cijelu zemlju za reformu javne uprave je u izradi i treba da se usvoji. Izvještaj je u nekim dijelovima identičan za 2016. i 2018., pa piše da u radu VSTV-a još ima nedostataka – kazao je Emrić.

– Fehim Škaljić, poslanik SBB-a, kazao je da su građani zbunjeni i da je kod njih sve manje vjere da će biti išta od evropskog puta BiH.

– I ono što valja, mi nedovoljno plasiramo. Postavlja se pitanje, bilo je brojnih diskusija, kakva je naša odgovornost i uloga kao zakonodavnog tijela u kreaciji i kontroli procesa. Dobro bi bilo da se opredijelimo i kažemo, da, to je dobro, važno je da su vrata EU još otvorena i da zadužimo Komisiju za evropske integracije da sačini dodatni plan mjera koje trebaju dodatno angažirati Parlament. Mi, kao Parlament, ne razgovaramo s drugim nivoima vlasti, a trebali bismo – kazao je Škaljić.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, pitao je poslanike „ima li parlamentarne većine“. Istovremeno je odgovorio da većine nema i da Vijeće ministara BiH ne može samo napredovati na evropskom putu. Špirić je ocijenio da je evropski put žrtva neiskrenih odnosa unutar BiH.

– Izvještaj je takav kakav je. Surovo istinit. Ne možemo ga mijenjati. Postavlja se pitanje možemo li mijenjati odnose unutar BiH. Mi smo imali parlamentarnu većinu samo pola godine. Opozicija ima pravo da postavlja pitanja. Evropski put nije „blic krig“, nego je dugotrajan i mukotrpan proces. Očekivao sam danas da će Parlament iz svog ugla reći šta je trebao ispuniti iz ovog izvještaja. Većina je trebala reći, ako Vijeće ministara nije ispunilo ciljeve, hajde da im se zahvalimo. Ako sve adrese ne postave sebi pitanje šta treba da urade, nećemo naprijed. Zašto nemamo dijalog unutar zemlje? Kad smo imali susret na visokom nivou o ovom pitanju? Neće dvolično ponašanje pomoći ni nama ni Vijeću ministara ako se nastavi ovako bez strategije i bez parlamentarne većine – kazao je Špirić.

Špiriću se obratio poslanik BPS-a Zaim Backović.

– Cijenjeni kolega Špiriću, mi ćemo vrlo brzo ući u EU. Svake godine 150.000 naših državljana je vani i mi smo brzo u EU. I ja predlažem da mi EU uputimo 5.000-6.000 pitanja i da oni odgovore i vide oni kako se to radi u BiH i da vide kako „Musa dere jarca“ i kako bi se BiH brzo ispraznila – kazao je Backović.

Špirić je kazao da mu nije jasno zašto se Backović obratio baš njemu.

– Ništa, moj Zaime, tvoja i moja priča neće pomoći. Nije problem što odlaze mladi i nezaposleni, nego i zaposleni. Mora biti snažnija komunikacija. Ja ne govorim kao čovjek iz opozicije koji je opozicija evropskom putu. Ali, ko je adresa? Je li to parlamentarna većina? Nepošteno je da se samo Zvizdiću obraćaju. Ja mislim da nisu evropske vrijednosti zatvaranje granica – kazao je Špirić.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka, kritizirao je Mehanizam koordinacije i činjenicu što je on uopće formiran.

– Napravili smo Mehanizam koordinacije da bi kantoni mogli blokirati državu. Taj mehanizam je paralelna institucija koja samo komplicira proces. Hoće li taj parainstitut funkcionirati još 50 godina i onaj ko je to prihvatio snosi odgovornost – kazao je Ahmetović.

Replicirala mu je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Doma, koja je kazala da Mehanizam koordinacije nije “nikakvo paratijelo koje bi usporavalo evropski put BiH“, nego tijelo uspostavljeno shodno Ustavu BiH.

Mirsad Đonlagać, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, kazao je da rezultati pokazuju da ova zemlja nazaduje.

– Vidljivo je da ne možemo da se dogovorimo. Ovdje nekima nije cilj bolji život građana i mi ovako nećemo doći nigdje. Ali ovaj izvještaj nije podstrek, ali može nas natjerati da vidimo šta možemo učiniti da bude bolje. Ne želim dalje govoriti da samog sebe obeshrabrujem, a kamoli druge. Ovo se pretvorilo u predizbornu kampanju, a narodu od toga neće ništa biti bolje – kazao je Đonlagić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više