Fresh Press portal
BIH

U domovima zdravlja u TK nedostaje vakcina protiv tetatnusa

U domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu nedostaje monovalentna antitetanična vakcina za osobe starije od 18 godina prilikom povrede ili ugriza životinje.

– Ne znam zašto je taj nedostatak u ambulantama, ali osobe koje trebaju da je prime kada postoji medicinska indikacija, oni bi trebalo da se zaštite – kazao je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK Blaško Topalović.

Prema Zakonu o prometu lijekova Federacije, kantonalni Zavod za javno zdravstvo nije u obavezi nabavke te vakcine, to je obaveza farmaceutskih kuća, kaže Topalović i ističe da domovi zdravlja koji imaju apoteka bi mogli to da nabave.

Nedostatak vakcine protiv tetanusa je problem koji postoji već tri godine, kažu u tuzlanskom Domu zdravlja.

Pomoćnik direktora Sektora za medicinske poslove Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” u Tuzli prof. dr Samir Mačković, smatra da taj problem prevazilazi nivo doma zdravlja ali pozdravlja pritisak javnosti i medija ne bi li se taj problem na višim instancama vlasti riješio.

Problem vide i slaboj zainteresovanosti dobavljača i proizvođača vakcina zbog malog tržišta.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu da je redovan program vakcinacije djece protiv tetanusa i četverovalentnoj ili petovalentnoj vakcini.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani članci

U Europi počelo kliničko ispitivanje četiri lijeka za koronavirus

E.H

Volonter primio prvu dozu eksperimentalne vakcine protiv korona virusa

E.H

Amerikanci tvrde da su napravili vakcinu za koronavirus, kreću s testiranjima na ljudima?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više