Fresh Press portal
BIH

U domovima zdravlja u TK nedostaje vakcina protiv tetatnusa

U domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu nedostaje monovalentna antitetanična vakcina za osobe starije od 18 godina prilikom povrede ili ugriza životinje.

– Ne znam zašto je taj nedostatak u ambulantama, ali osobe koje trebaju da je prime kada postoji medicinska indikacija, oni bi trebalo da se zaštite – kazao je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK Blaško Topalović.

Prema Zakonu o prometu lijekova Federacije, kantonalni Zavod za javno zdravstvo nije u obavezi nabavke te vakcine, to je obaveza farmaceutskih kuća, kaže Topalović i ističe da domovi zdravlja koji imaju apoteka bi mogli to da nabave.

Nedostatak vakcine protiv tetanusa je problem koji postoji već tri godine, kažu u tuzlanskom Domu zdravlja.

Pomoćnik direktora Sektora za medicinske poslove Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” u Tuzli prof. dr Samir Mačković, smatra da taj problem prevazilazi nivo doma zdravlja ali pozdravlja pritisak javnosti i medija ne bi li se taj problem na višim instancama vlasti riješio.

Problem vide i slaboj zainteresovanosti dobavljača i proizvođača vakcina zbog malog tržišta.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu da je redovan program vakcinacije djece protiv tetanusa i četverovalentnoj ili petovalentnoj vakcini.

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Prva vakcina protiv koronavirusa mogla bi biti dostupna tek za 18 mjeseci

E.H

Roditelji u Sarajevu koji ne žele vakcinisati djecu neće moći registrovati auto dok ne plate kaznu

E.H

“Moja kćerka je dobila upalu mozga nakon vakcine, svaka vakcina je otrov”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više