Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U FBiH prosječna neto plaća u aprilu 990 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u aprilu 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 990 KM i nominalno je niža za 0,6 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u aprilu 2021. nominalno je viša za 5,3 posto, a realno za 4,3 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće neto plaće bile su kod zaposlenih u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu  1.724 KM, zatim Finansijskoj i djelatnosti osiguranja u iznosu  1.705 KM te u sektoru Informacije i komunikacije gdje je prosjek neto plaća iznosio 1.502 KM.

Najniža plaća…

Najniže prosječne aprilske neto plaće bile su kod radnika u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) u iznosu  523 KM, te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (631 KM) i građevinarstvu (676 KM).

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u mjesecu aprilu 2021. u odnosu na mart ove godine pokazuje da je najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti  Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,6 posto,a broj zaposlenih se povećao za 2,0 posto, zatim u Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 2,5 posto, a broj zaposlenih se povećao za 0,4 posto.

Najviša plaća…

U isto vrijeme, najveće povećanje prosječnih neto plaća zabilježeno je u Finansijskoj i djelatnosti osiguranja za 3,6 posto, a broj zaposlenih je ostao na istom nivou, te u djelatnosti  Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala za 0,7 posto, a broj zaposlenih se povećao za 0,4 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća u aprilu 2021. u Federaciji BiH iznosila je 1.534 KM i nominalno je niža za 0,9 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na april prošle godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća u aprilu 2021. godine nominalno je viša za 6,1 posto, a realno za 5 posto.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više