Fresh Press portal
BIH

U Goraždu zbog zagađenja zraka proglašena epizoda “Pripravnost”

Na prijedlog stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK), proglašena je epizoda „Pripravnost“ za kompletno područje Grada Goražda, potvrdio je na današnjoj …

… pres-konferenciji ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić.

– Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Grada Goražde, zabilježeni na refernetnoj mjernoj stanici u naselju “Rasadnik”, pokazuju prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM 2,5 koje iznose 48 mikrograma po metru kubnom i PM 10 koje iznose 49 mikrograma po metru kubnom – precizirao je on.

Dodao je da pored upozorenja rizičnim grupama da smanje kretanje, epizoda “Pripravnost” podrazumijeva i poduzimanje mjera kao što su inteziviranje mehaničkog i ručnog čišćenja i pranja cesta, primjena “mokrog postupka” za zimsko održavanje cesta, smanjenje broja vozila u prometu, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima te drugi inspekcijski nadzor nad primjenom svih mjera.

– Mi smo trenutno u fazi upozorenja ostalim institucijama da se pridržavaju Plana interventnih mjera a prema navedenim podacima, vrijednosti parametara koji se prate niti jednom nisu prešli prag uzbune koja se proglašava ukoliko se nastavi s ovim intezitetom zagađenja i ukoliko su u vremenu od dva prethodna dana, na najmanje tri, izmjerene uzastopne satne vrijednosti u toku jednog dana – pojasnio je Krunić.

Naglasio je da, s obzirom na trenutne atmosferske prilike u BPK koje će potrajati određeno vrijeme, očekuje se da će koncentracija zagađujućih čestica biti povišena.

– Savjet za stanovništvo jeste da smanje boravak na otvorenom, smanje upotrebu automobila, a posebnu pažnju kada je u pitanju zdravlje stanovništva treba da obrate trudnice, starije osobe, hronični bolesnici i djeca predškolske dobi – ističe resorni ministar BPK Goražde.

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Tuzla jutros najzagađenija, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo

E.H

Sarajevo i Visoko danas najzagađeniji, u Tuzli poboljšan kvalitet zraka

E.H

U BiH zbog zagađenja zraka svake godine prerano umre 3.300 ljudi

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više