Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U Kantonu Sarajevo i dalje na snazi epizoda “Uzbuna”

I dalje je na snazi epizoda “Uzbuna” u Kantonu Sarajevo zbog visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

– Rezultati monitoringa zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo zahtijevaju zadržavanje epizode “Uzbuna”, koju je Vlada Kantona proglasila 11. januara. Naime, pokazatelji mjerenja na stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš i jučer ukazuju na prekoračenja prosječnih dnevnih vrijednosti za PM10, predviđenih za proglašenje epizode “Uzbuna” prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, i to: Otoka 333,4, Ilidža 349,5 i Ilijaš 445,3 µg/m3.

Također je na Otoci zabilježeno prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti za azotne okside – NO2 (85 µg/m3), a u Ilijašu za sumpordioksid – SO2 (125 µg/m3), navodi se u saopćenju.

Danas je zabilježen pad koncentracija zagađujućih materija u zraku te su prosječne dnevne vrijednosti PM10 čestica, izmjerene do 14 sati: Vijećnica 90,76, Otoka 214,08, Ilidža 190,14, a Ilijaš 636,38 µg/m3. Međutim, zbog zadržavanja stabilnih vremenskih prilika te pojave temperaturne inverzije, u večernjim i noćnim satima se očekuje ponovni porast koncentracija.

Vremenske prilike danas i sutra bit će slične kao i prethodnih dana. Očekuje se pretežno sunčano vrijeme sa slabim vjetrom promjenjljivog smjera te veoma niskom prizemnom inverzijom koja će u noćnim satima uzrokovati značajan porast koncentracija prašine u zraku u dijelovima kotline.

Ove koncentracije se tokom dana smanjuju te usljed vjetra, dolazi do pomjeranja zagađene mase zraka duž sarajevske kotline.

I ovog puta iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo posebno apeliraju rizičnim grupama stanovništva kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice, da smanje kretanje i boravak vani koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: “Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo”.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka, mogu se pratiti na stranici kvalitet zraka, kao i na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više