Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Više od 700 godina zatvora za genocid u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas će učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća biti obilježena 18. godišnjica od prve dženaze žrtvama genocida.

Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene su tri dženaze. Prva 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada su ukopane 282 žrtve, i treća 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 žrtava. Ukupno te godine ukopano je 989 žrtava genocida.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bill Clinton. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida, a obavljeno je 20 kolektivnih dženaza.

Prošle godine, 11. jula obilježena je 25. godišnjica od genocida u Srebrenici. Više od 40 svjetskih državnika poslali su jedinstvenu poruku: “Genocid je činjenica, negiranje nije prihvatljivo!”.

Za genocid u Srebrenici, kada je u samo nekoliko dana jula mjeseca 1995. godine, ubijeno više od 8.372 Bošnjaka, do sada je osuđeno 47 zločinaca na više od 700 godina zatvora, a izrečene su i četiri doživotne kazne.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić nalazi se u pritvoru Haškog tribunala, gdje čeka pravosnažnu presudu. Prvostepenom presudom iz 2017. godine osuđen je na doživotnu robiju.

Sud u Hagu već je pravosnažno osudio bivšeg predsjednik RS-a Radovana Karadžića na doživotni zatvor 2019. godine. U Hagu su izrečene još tri pravosnažne doživotne kazne za genocid u Srebrenici, i to 2010. bivšem načelniku za sigurnost glavnog štaba VRS-a Ljubiši Beari, koji je umro u Berlinu 2017. godine, potom 2015. godine bivšem pomoćniku komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove glavnog štaba VRS-a Zdravku Tolimiru, koji je umro godinu kasnije.

Na doživotnu robiju osuđen je i potpukovnik Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović, koji je prolašen krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon Bošnjaka. Prva presuda koja je zločin u Srebrenici okarakterisala kao genocid izrečena je 2001. godine u Hagu bivšem generalu VRS-a Radislavu Krstiću,koji je osuđen na 35 godina zatvora. Na dugogodišnje kazne zatvora osuđeni su i oficiri VRS-a Drago Nikolić 35 godina, Dragan Obrenović 17 godina, Momir Nikolić 20 godina i Radivoje Miletić 18 godina.

U Hagu je osuđen i pripadnik 10. diverzantskog odreda Dražen Erdemović, prvi zločinac koji je pred tim sudom priznao krivicu za ubistva zarobljenih Bošnjaka.
Erdemović je uhapšen još 1996. u Srbiji i iste godine je u Hagu osuđen na pet godina zatvora, a njegovo svjedočenje kasnije je doprinijelo osuđujućoj presudi protiv zločinca Ratka Mladića. U Srbiji su do sada donesene samo dvije presude za zločine u vezi Srebrenice, a jedan postupak je u toku. Četverica pripadnika Škorpiona, uhapšeni 2005. zbog ubistva Srebreničana koje su snimili u okolini Trnova, osuđeni su 2007. na ukupno 53 godine zatvora.

Još dvojica Škorpiona Milorad Momić i Slobodan Davidović osuđeni su u Hrvatskoj za isti zločin. U Srbiji je zbog Srebrenice osuđen Brano Gojković, koji je sa Tužilaštvom za ratne zločine sklopio sporazum o priznanju krivice 2016. godine. On je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Pošto zvanični Beograd ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, optužnice podignute u Srbiji vezane za zločine u Srebrenici ne koriste tu formulaciju. U toku je i suđenje po optužnici iz 2016. za zločin u selu Kravica, u kome je jula 1995. ubijeno više od 1.300 Bošnjaka iz Srebrenice.

Sud Bosne i Hercegovine donio je 25 presuda, od čega je 13 za zločin genocida, a aktuelno je još pet predmeta protiv ukupno deset optuženih.

U posljednjih godinu dana podignuta je jedna optužnica za genocid u Srebrenici, i to protiv nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS Milomira Savčića. On je u decembru 2019. optužen da je svjesno pomagao zločincima Ratku Mladiću i drugim oficirimaVRS-a i policije da zarobe, pogube i zakopaju muškarce Bošnjake iz Srebrenice.

Presudom iz 2007. godine, Međunarodni sud pravde u Hagu je dokazao da je država Srbija prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid.

(Faktor)

 

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više