Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Vlada KS utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju i utvrđivanju porijekla imovine

Vlada Kantona Sarajevo (KS) danas je na prvoj redovnoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Donošenje ovog zakona proizilazi i iz preuzetih obaveza Bosne i Hercegovine, naročito onih iz Konvencije UN-a protiv korupcije gdje se državama članicama nameće obaveza da u najvećoj mogućoj mjeri poštuju principe transparentnosti, sprečavaju sukobe interesa u javnom sektoru i nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

Također, zakon svoje utemeljenje ima i u preporukama UN-a, EU i Vijeća Evrope u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

U Strategiji za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo 2018 – 2019 stoji da će institucije KS na čelu sa Vladom Kantona sistemskim pristupom raditi na eliminiranju i smanjivanju uzroka korupcije te da će unaprijediti integritet, efikasnost i odgovornost u javnom sektoru.

Zakon definiše principe i nadležnosti u provođenju zakona kao i obavezu koju imovinu su imenovana lica dužna prijaviti prilikom pruzimanja dužnosti, obavezu njenog godišnjeg prijavljivanja kao i obavezu prijavljivanja poslije završetka dužnosti ili razrješenja.

Propisane su i sankcije za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini kao i obaveze zatečenih izabranih zvaničnika u smislu primjene ovog zakona kao i podnošenje krivičnih prijava gdje se utvrdi osnov za navedeno.

Kako je naglašeno iz Ministarstva pravde i uprave, koje je predlagač zakona, suština donošenja ovakvog zakona jeste mogućnost preventivnog djelovanja koruptivnih radnji uz jasnu poruku i strateško opredjeljenje ove Vlade da će borba protiv korupcije biti prioritet njihovog djelovanja.

Istovremeno, iz resornog ministarstva navode kako je transparentnost osnovna pretpostavka protiv korupcije, te da bi se usvajanjem ovakvog zakona poslala jasna poruka političke volje da javni dužnosnici javni interes stave ispred svog privatnog.

Predloženo je da zakon provodi Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, kao politički neovisno tijelo, a kontinuiran nadzor nad njegovim provođenjem imala bi Komisija koju imenuje Skupština Kantona Sarajevo u kojoj bi pored predstavnika političkih partija bili i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora koji se bave pitanjem prevencije i borbe protiv korupcije, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Nema potrebe za hitnom sjednicom zbog poplava, članovi Vlade su sve vrijeme bili na terenu i pratili dešavanja

E.H

Vlada KS usvojila odluke o uvećanju koeficijenata doktorima medicine i stomatologije, kao i svim uposlenim u oblasti zdravstva

E.H

Vlada KS provodi anketu u Sarajevu: “Ko (ne)želi srpsku vodu”

D.K

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više