Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zavod za javno zdravstvo FBiH nije nadležan za nabavku seruma protiv ujeda zmije

Zavod za javno zdravstvo FBiH nije nadležan za nabavku seruma protiv zmijskog otrova, saopćeno je iz ove institucije.

“Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH planira i vrši centralnu distribuciju vakcina, nadzire i evaluira provođenje obaveznih imunizacija, koje podrazumijevaju imunizaciju djece 0-18 godina (protiv 10 zaraznih bolesti) na području Federacije BiH. Želeći doprinijeti rješavanju problema nedostatka seruma antiviperinuma, a s ciljem vođenja brige o javnom zdravlju izvijestili smo Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova o mogućim rješenjima ovog problema”, saopćio je Zavod.

Poručili su kako, zbog trenutne zakonske regulative, oni ne mogu poduzimazi dalje aktivnosti.

Podsjetimo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS upozorio je građane prije nekoliko dana na oprez zbog zmija otrovnica i nedostatak ovog seruma. Istaknuto je kako seruma protiv zmijskog otrova nema ni u BiH, ali ni u regiji. Ipak, kazali su kako nema razloga za veliku zabrinutost jer postoje i drugi vid terapije kojom se tretira ujed zmije otrovnice.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više