Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zdravstveni radnici u Sarajevu od jutros u štrajku, evo koje usluge građani (ne)mogu dobiti

Zdravstveni radnici u Sarajevu od jutros su u štrajku, potvrdio je za Klix.ba dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, i dodao da medicinari ipak obavljaju dobar dio posla te da ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje građana.

Selimić kaže da samo vlasti ugrožavaju zdravlje i život građana.

“Radit ćemo u skladu sa zakonima o štrajku i zdravstvenoj zaštiti. U skladu s protokolom koji propisuje koji poslovi se ne smiju obustavljati za vrijeme štrajka, ni jedan hitni slučaj neće biti vraćen, dijete koje dolazi na redovnu imunizaciju neće biti vraćeno, rade se uputnice, laboratorijske i obrade preoperativnih zahtjeva… U nevjerovatno velikom postotku mi radimo”, objašnjava dr. Selimić upitan kakve zdravstvene usluge građani Sarajeva od danas (ne)mogu dobiti.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa, on podsjeća da ona nije u obaveznom programu vakcinacije, već je dobrovoljna te da posla u tom pogledau svakako nemaju, jer nema vakcina.

“Nećemo mi ugroziti zdravlje građana, nego kantonalna i federalna vlast jer do ovoga trenutka nisu kupili ni jednu vakcinu”, decidan je dr. Selimić.

Dr. Edo Selimić (Foto: H. M./Klix.ba)
Dr. Edo Selimić (Foto: H. M./Klix.ba)

Kaže da građani ne trebaju dolaziti u Zetru jer im vlast nije objasnila da imaju tek toliko vakcina mogu vakcinisati onkološke pacijente, pripadnike sigurnosnnih agencija i uraditi revakcinaciju, što će se završiti ove sedmice.

“Svjedoci smo da vlade Federacije i Kantona Sarajevo nisu nabavile ni jednu vakcinu, dakle ono malo što vakcinišemo jesu vakcine iz donacija i COVAX-a”, kaže dr. Selimić, tvrdeći da Vlada KS svoje neznanje i nerad pokušava prikriti spinom.

“Pokušavaju prebaciti odgovornost, građane okrenuti protiv nas”, tvrdi dr. Selimić.

Kako dodaje, u ovom trenutku, u Zetri smo morali imati 550.000 doza vakcina, kako bi 66 posto građana Kantona bilo vakcinisano, prije četvrtog vala pandemije koji se očekuje u 11 mjesecu.

Upitan o narednim koracima u njihovoj sindikalnoj borbi, dr. Selimić podsjeća da je u petak s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem usaglašen kolektivni ugovor.

“Očekujem da me danas ili sutra ministar zdravstva pozove u svoj kabinet, da svaku stranicu parafiramo, da je niko ne može mijenjati, to će to onda doći na sto premijeru Edinu Forti i Vladi. Onda je na njima da li će potpisati ili ne”, zaključuje dr. Selimić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više