Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zenički prosvjetari protestvovali zbog naplate ovjere dokumenata za konkurse

Stotinjak zeničkih prosvjetnih radnika protestvovalo je ispred zgrade Gradske uprave Zenica, nezadovoljni što im se od ovog ljeta naplaćuje ovjera dokumenata za prijavu na konkurse za zapošljavanje, a koji su u toku u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Grad Zenica, naime, nakon što nekoliko godina nije naplaćivao administrativne takse prosvjetarima koji imaju ugovore o radu do 15. augusta, od ovog ljeta ponovo naplaćuje ovjeru.

Gradonačelnik Fuad Kasumović kaže da Gradska uprava i gradonačelnik ne mogu mijenjati odluke Gradskog vijeća, a prosvjetare je uputio da se žale Vladi ZDK jer, kako je ustvrdio, nije reagirala na prijedlog Gradske uprave Zenica da, kao što je slučaj u nekim drugim kantonima, radnici mogu konkurisati samo s kopijama.

Ovjerene kopije, naveo je Kasumović, dostavljali bi samo oni koji budu primljeni na posao.

– U svim općinama ZDK, stanje je u tom smislu redovno. Dakle, ne naplaćuje se ovjera dokumenta, osim u Gradu Zenica – ističe  kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić.

Sve ostale općine u ZDK, kaže Kozlić, našle su adekvatan model da se prosvjetne radnike oslobodi plaćanja ovjere dokumenata.

-Meni je jako žao što se to desilo u Gradu Zenici. Vi znate da su administrativne takse u nadležnosti lokalne uprave, odnosno općina i gradova te da Ministarstvo, odnosno Kanton, po tom pitanju nema nikakvih ingerencija – podsjeća Kozlić.

Odluka o administrativnim taksama Grada Zenica, smatra on, vrlo je jasna te da član 13 govori da se za vrijeme konkursa prosvjetari mogu osloboditi plaćanja taksi.

– Koristim priliku da pozovem Gradsku upravu da nađu model da prosvjetne radnike oslobodi plaćanja ovjere dokumenata u toku konkursne procedure – kaže resorni ministar.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više