Fresh Press portal
BIH Vijesti

Bivša pripadnica VRS-a svjedočila na suđenju Dudakoviću: “Tetka je možda ubijena, a možda i nije”

U Sudu BiH danas je saslušanjem prve svjedokinje optužbe nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa ARBiH, kojeg Tužilaštvo BiH, zajedno sa još 15 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa, tereti za navodne ratne zločine nad srpskim civilima i pripadnicima VRS-a.

Daliborka Vržina, nekadašnja pripadnica VRS-a, svjedočila je o ubistvu njene tetke u Bosanskom Petrovcu 1995. godine.

Kako je kazala, ona je radila u Centru vazdušnog osmatranja u Bosanskom Petrovcu, gdje je i živjela u iznajmljenom stanu sa sestrom, dok su joj roditelji, brat i bolesna tetka Bosiljka živjeli u selu Bjelaj.

Nakon što su 14.septembra probijene linije, a srpska vojska se povukla prema Lušci-Palanci, njeni roditelji i tetka su došli u Bosanski Petrovac.

Potom su njeni roditelji dan kasnije napustili Bosanski Petrovac, dok je tetka ostala u stanu.

Svjedokinja je u više navrata navela da nema direktna saznanja o tome kako je umrla njena tetka, osim da je nađena mrtva. Kazala je da se radi o pričama njenih roditelja i komšija, koji su ta saznanja dobili su od komšinice Milke Prpa.

Milka je svojevoljno ostala. Kada se kasnije srela sa roditeljima, pričala je da bila zarobljena. Upitana je bila i za tetku i rekla je kako je ona nađena mrtva u toj kući gdje smo mi živjele” – kazala je svjedokinja.

Svjedokinju je danas unakrsno ispitao i optuženi general Dudaković.

On ju je pitao je li Milka Prpa živa ili je umrla i je li moguće da se nalazi u bolnici u Bihaću, na šta je ona odgovorila da ne zna.

Vržina je ranije u svojim izjavama Tužilaštvu tvrdila da je Prpa navodno bila zarobljena, a da je kasnije umrla, no takvi navodi nisu potvrđeni. Dudakovića je zanimalo i je li svjedokinji poznato da je u Bosankom Petrovcu 1992. srušena džamija, na šta je ona odgovorila potvrdno.

Na pitanje šta je srušeno 1995. godine kada je ARBiH ušla u Bosanski Petrovac, nije imala odgovor, kao ni na pitanje koliko je muslimana ubijeno u tom gradu.

Vaša je tvrdnja da Peti korpus pali i ubija u Petrovcu, a kako je onda Milka Prpa ostala živa” – upitao je Dudaković.

Advokati su pitali da li je moguće, s obzirom na to da je njena tetka bila stopostotni invalid i da je u poznim godinama ostavljena sama u kući, da je umrla prirodnom smrću, na što je ona odgovorila da to ne može znati prenosi Faktor.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Počinje suđenje za brutalan napad: Djevojci slomio rebra i pržio je peglom

A.R

Suđenje za 11. septembar počinje tek 2021., dvije decenije nakon napada na SAD

A.R

Danas se nastavlja suđenje Atifu Dudakoviću i drugim pripadnicima 5. Korpusa

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više