Fresh Press portal
BIH Vijesti

Bivši cimer Edina Gačića: U BiH se više ne vraćam!

Surov i težak životni put 33-godišnjeg Adisa Šabića kreće još kad je kao malo dijete završio u Domu za nezbrinutu djecu u Zenici, u kojem je ostatak svog djetinjstva i proveo. Kad je Adis napunio 17 godina dom je morao napustiti i preseliti se u drugi, u Sarajevu.

U domu, u Sarajevu bio sam smješten u jednu sobu sa još nekoliko djece. Često sam sa drugovima izlazio u Sarajevo i jedne prilike sam upoznao momka iz Zenice na čiji sam prijedlog preselio u njegov dom u Zenicu, gdje sam i pokušao započeti novi život” – kazao je Adis.

Adis nije mogao ostati kod prijatelja jer je bio u vrlo teškoj materijalnoj situaciji pa se morao prepustit ulici.

Kao mali klinac sa nezavršenom školom nisam mogao nigdje raditi, pa me je ulica povukla sebi. Natjerala me da postanem loš i odvela me u zatvor” – kaže Adis.

Adis je sa svojih 18 godina došao u Kazneno-Popravni dom u Zenici, piše “Avaz“.

Po dolasku u zatvor upoznao sam dosta ljudi, bili su prijateljski nastrojeni prema meni, zato što sam bio pozitivan i nasmijan. Kroz cijeli period dok sam izvršavao kaznu trudio sam se biti dobar zatvorenik, radio sam razne građevinske radove, čak sam pomagao i u kuhinji” – kaže Adis.

Svoju ćeliju Adis Šabić je dijelio sa brojnim poznatim zatvorenicima od kojih jedan je i višestruki ubica Edin Gačić.

Imao sam priliku da sobu dijelim sa brojnim zatvorenicima, kao što su Ćupina Nermin, Tasim Kučević, pa čak i sa Edinom Gačićem. U zatvoru sam se družio sa svima, a najviše sa Amarom Abakovićem. Odlučio sam da svoje vrijeme u zatvoru posvetim samo treningu. Počeo sam stalno trenirati, čitati razne knjige. Slušao sam i gledao najjače ljude na svijetu” – kazao je Adis.

Nakon što je Adis odležao svoju zatvorsku kaznu, opet je bio prepušten ulici.

Po izlasku iz zatvora opet sam završio na ulici, borio sam se da nešto lošem kako se ne bih vratio u zatvor. U svoj toj muci, slučajno sam sreo neke svoje prijatelje iz prošlosti koji su mi ponudili da odem sa njima u Njemačku. Sve smo dogovorili, spremili smo se, kupili karte u jednom pravcu i napustili Bosnu i Hercegovinu” – govori Adis.

Nedugo po dolasku u Njemačku, Adisovi prijatelji su se odlučili vratiti natrag u Bosnu, ali Adis o tome nije želio ni razmišljati. Ostao je pri čvrstoj odluci da se ne vraća. U Njemačkoj je upoznao i svoju srodnu dušu sa kojom je dobio kćerku.

Mogu za sebe sada reći da sam ostvaren čovjek i da sam stekao sve što mi je potrebno u životu. Kriminal je moja prošlost koje se ne rado sjećam. Trenutno se trudim da kroz online treninge na svojoj Facebook stranici ‘Adis Šabić – online treninzi’ omladini pričam svoju sudbinu i da ih podstaknem da zrelo razmišljaju, da misle na svoj život i zdravlje. Čak ih često i nagrađujem u nagradnim igrama koje organizujem za njih” – dodaje Adis.

Za kraj našeg razgovora Adis je kazao kako nema namjeru da se vraća u Bosnu i Hercegovinu jer je njegov život u Njemačkoj.

Adis je prije nekoliko mjeseci sa svojim prijateljima obradovao mališane u Domu za nezbrinutu djecu u Zenici novogodišnjim paketićima, a često i pomaže brojne porodice koje se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više