Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bolesna boravi u parku pored sarajevske Vijećnice: Osmogodišnjoj djevojčici iz Afganistana oboljeloj od leukemije hitno treba pomoć

Bolesna boravi u parku pored sarajevske Vijećnice: Osmogodišnjoj djevojčici iz Afganistana oboljeloj od leukemije hitno treba pomoć.

Bosna i Hercegovina jedna je od usputnih stanica migranata do njihovog krajnjeg odredišta.

Migranti smješteni u parku pored sarajevske Vijećnice na put su krenuli iz Sirije, Afganistana, Pakistana, ali i drugih zemalja azijskog i afričkog kontinenta. Cilj je jedan – pronaći mjesto sigurno za život njih i njihove porodice.

Stanje u kojem se migranti u Sarajevu nalaze daleko je od dobrog. Potrebno im je sve, od sanitarnih uslova, hrane, smještaja.

Među njima i djevojčica Shabnnam Kheyrkhah (8) iz Afganistana koja boluje od leukemije i za koju su smještaj, topao obrok i liječenje od životne važnosti.

Njena sedmočlana porodica koju čine roditelji, tri brata i sestra, prije sedam dana je došla u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom vikenda pregledali su je doktori iz općine Hadžići i ustanovili kako je djevojčici hitno potrebno liječenje i prostor na kojem neće biti mnogo ljudi, odnosno da bude premještena iz parka.

Njen otac Javeed za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako je djevojčica bila na liječničkom pregledu u Afganistanu, ali da joj doktori nisu pomogli.

”Svi doktori su rekli kako ona mora biti na nekom mjestu na kojem nema mnogo ljudi. Mora boraviti na mirnom mjestu. Trenutno imam lijekova za nju, kada ih nestane moram kod doktora”, rekao je Kheyrkhah koji je zahvalan na svemu što ljudi u Bosni i Hercegovini čine za njih.

Sretan je zbog svakog vida pomoći njegovoj kćerki.

Pokazao je fotografije djevojčice dok je imala šest godina. Primjetno je kako je tokom pomenutog perioda njeno zdravstveno stanje mnogo lošije.

Fotografije djevojčice dok je imala šest godina / FOTO: Anadolija

Opasnosti u kojoj se nalazi djevojčica svjesna je i volonterka Denisa Steffen koja se već uključila u pronalazak pomoći Shabnnam.

”Prekjučer su bili doktori iz Doma zdravlja iz Hadžića. Doktor je rekao da je za nju opasno da sjedi, da leži u parku, jer ona slučajno ako bi dobila temperaturu, njezino bi se stanje totalno pogoršalo i do toga ne smije da dođe“, dodala je Steffen.

Istakla je kako djevojčica koja boluje od leukemije mora biti smještena u bolnicu, imati topao obrok što je presudno kako ne bi opao imunitet. Dodala je kako su doktori upozorili da je situacija u kojoj se djevojčica nalazi ozbiljna.

”Trebalo bi da je sklonimo iz parka i da bi trebalo da joj se nađe stan tako da ona ne smije da dobije temperaturu. Ako dobije temperaturu, njezino stanje će se totalno pogoršati”, upozorila je Steffen.

Podsjetila je i kako boravak u parku predstavlja stres za djevojčicu.

Uputila je apel svima koji mogu da pruže ruku djevojčici kojoj je pomoć zaista neophodna i dodala kako oni koji žele pomoći mogu to učiniti putem predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini, prenosi “Haber“.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više