Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bruneji odustaju od smrtne kazne za homoseksualce

Zbog bojkota turista sultan Bruneja Hassanal Bolkiah izjavio je da će ta zemlja za sada odustati od smrtne kazne za homoseksualce.

Dramatičan zaokret uslijedio je nakon što su se protiv ovog plana pobunili LGBT aktivisti širom svijeta, ali i poznate javne osobe, piše “Novi život“.

Brunej je proteklih godina polako koračao ka zakonodavstvu koje smatra “implementacijom šerijata”, a biti homoseksualac na Bruneju postalo je krivično djelo kažnjivo smrću početkom aprila ove godine.

Tada je uvedeno i da se osobe za koje se dokaže da su preljubnici, silovatelji ili bogohulnici također mogu najstrože kazniti. U planu je bilo da se uvede i kazna za seksulani odnos između dvije žene – 40 udaraca batinom i do 10 godina u zatvoru.

Prije nego što je uvedena smrtna kazna za homoseksualce, Brunej je uveo kažnjavanje roditelja koji su rađali djecu izvan braka, kao i amputiranje udova kradljivcima.

Mala, ali bogata zemlja ipak je morala promijeniti svoje zakonodavstvo, nakon što se cijeli svijet digao protiv njega. Protesti su uključivali i bojkot turista da odsjednu u hotelima koji su u vlasništvu sultana, čime je zadat udar turističkoj industriji Bruneja.

Iako je od 2014. godine ova država, u kojoj je 66 posto stanovnika islamske vjeroispovijesti, branila svoje pravo da sama donosi zakone, od ovog je morala odustati. Barem zasada, jer sudeći po izjavi koju je sultan jučer dao, od ovog zakona, kojim se grubo krše ljudska prava, nije se u potpunosti odustalo.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više