Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Čović i Izetbegović u pregovorima: Na stolu izborni zakon u BiH

Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio rješenje problematike Izbornog zakona BiH do srpnja, tri mjeseca prije tog, stvari djeluju poprilično sporo.

Inače, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović Sporazum u Mostaru potpisali su u nazočnosti međunarodnih svjedoka i medijatora, američkog veleposlanika Erica Nelsona, specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, visokog predstavnika Valentina Inzka i veleposlanice OESS-a Kathleen Kavalec.

“Nije se dogodio nikakav pozitivan pomak, nije ni negativan, doduše, pomaka jednostavno nema i za sada ne vidim kako će se raspetljati priča oko Izbornog zakona i presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”, govori nam naš izvor.

Bakir Izetbegović je nedavno ponovio kako su HDZ BiH i SDA daleko od dogovora, jer su im stajališta “udaljena”. Izetbegović inzistira na rekonstrukciji Vlade Federacije, dok je Čovićev uvjet – prvo Izborni zakon pa onda Vlada Federacije.

U Mostarskom sporazumu potpisanom u lipnju dogovoreno je održavanje izbora u Mostaru – što se i dogodilo te izmjena Izbornog zakona koja se još – nije dogodila.

“Večeras se ništa posebno nije dogodilo, odnosno nije dogovoreno, ali zadržali smo se tri sata, dvije grupe su radile paralelno”, pojasnio je Izetbegović nakon zadnjeg održanog sastanka ovih dviju stranaka.

Čović je dodao kako se osjete “blagi pomaci”.

“Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugome neće birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti sa odlukama Europskog suda u Strousborgu. Zbog toga smo i kazali da, ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju kad je u pitanju Ustav FBiH i Ustav BiH, naravno da smo onda tu”, kazao je tada Čović.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, rekao je u petak radio Federacije kako očekuje da Čović i Izetbegović ispune dogovoreno u Mostarskom sporazumu.

“Očekujem da lideri, prvenstveno HDZ-a i SDA, ispune svoj dio obveza, ali i da svjedoci tog sporazuma iz međunarodne zajednice također ispune svoj dio obveza te da se onda i ostale stranke iz Parlamentarne skupštine priključe tom sporazumu. Smatram da je implementacija presuda Ljubić te Sejdić i Finci vitalni interes ne samo Hrvata u Bosni i Hercegovini, a jeste sigurno najviši, nego i vitalni interes države Bosne i Hercegovine pa i sva tri njezina naroda. Bez implementacije tih presuda, teško možemo očekivati dovoljnu razinu povjerenja koje je neophodno kako bismo krenuli i u ostale reforme koje nas vode prema Europskoj uniji”, kazao je.

Politički analitičar Ante Kelavić, s adresom u Sarejvu, kaže kako Hrvati bez Izbornog zakona mogu vidjeti sve nedostatke BiH kao takve.

“Nažalost, Hrvatima u BiH, već su tri puta drugi birali predstavnika u Predsjedništvo BiH na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva. Iste zlouporabe nedostataka trenutnog Izbornog zakona u BiH možemo vidjeti pri popunjavanju Doma naroda Federacije, ali i Doma naroda BiH koji su posljednja linija obrane nacionalnih interesa i konstitutivnosti na kojoj se BiH temelji”, kaže Kelavić.

Izvori iz HDZ-a BiH nam kažu kako će ta stranka “uraditi sve” da Izborni zakon bude svakodnevna tema. Uzdaju se tu i u pomoć Andreja Plenkovića i europskih dužnosnika.

“Ne mogu sada previše otkriti, ali radimo na jednoj diplomatskoj ofenzivi koja bi Bakira trebala ‘slomiti’ da pristane na ono što u BiH treba biti realno. To je država tri konstitutivna i ravnopravna naroda“, ističe naš izvor.

Radi li se i o kakvoj se ofenzivi radi – ostaje za vidjeti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više