Fresh Press portal
BIH Vijesti

Čovićev portal napao Izetbegovića: “HDZ ne blokira formiranje nove Vlade FBiH, to je spin lidera SDA”

Čović

Mostarski portal HMS, pod kontrolom lidera HDZ-a Dragana Čovića, tvrdi da bi se spor oko izmjena Izbornog zakona mogao riješiti lako kada bi to želio lider SDA Bakir Izetbegović.

HMS piše da presude u predmetima “Sejdić – Finci” i “Zornić” traže od vlasti BiH da izmijene odredbe kojima se onemogućava pripadnicima “nacionalnih manjina” i “ostalih” da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH i da u tim presudama Izetbegović vidi alatku kojom bi dokinuo presudu Ustavnog suda BiH – pravo konstitutivnih naroda da biraju svoje predstavnike u federalni Dom naroda, a s njom i konstitutivnost Hrvata. Drugim riječima, on bi izmijenio Izborni zakon BiH tako da se svi mogu kandidirati kako bi Bošnjaci, kao četiri puta brojniji narod u FBiH, mogli legalno izabrati oba člana Predsjedništva, kao što to čine i sada.

HMS tvdi da je cilj bošnjačke politike u Dom naroda uvesti klub ostalih, koji bi opet punili politički Bošnjaci kako bi osigurali prevlast i u gornjem domu Parlamenta BiH.

– I to je, po Izetbegoviću, to “europsko rješenje”, po kojem bi, da parafraziramo onu narodnu, bili: “I Strasbourg sit, i Bošnjaci bi imali svu vlast” – piše HMS, navodeći dalje da rješenje koje bi izbrisalo jedan konstitutivni narod, ne može biti rješenje – jer se njime ruše ne samo temelji ustavnog poretka BiH, već i Dejtonski mirovni sporazum.

Jedino održivo rješenje

HMS smatra da je jedino održivo rješenje iznaći model koji bi zadovoljio i presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. A to znači osigurati da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda i dozvoliti pripadnicima nacionalnih manjina i “ostalih” u BiH da se mogu kandidirati za dužnosti u tim institucijama.

Je li to moguće, pita se HMS pa odgovara potvrdno kroz usta Bariše Čolaka.

– Ma, naravno da je moguće i ne samo moguće, to je i poželjno i nužno učiniti, jer imamo, naprosto, državu koja je složena, koja se sastoji od tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ta tri naroda. Postoje i druge države u Europi koje su, također, složene i višenacionalne i znamo na koji način su riješile ta pitanja. To je moguće, kažem još jedanput, i vrlo jednostavno ostvariti ako postoji politička volja. Nažalost, kod naših partnera u vlasti do sada te političke volje nije bilo i ja cijenim da je konačno došlo vrijeme da i oni promijene svoj stav kako bi jednostavno otklonili diskriminaciju ne samo prema tim koji se ne mogu kandidirati, nego i prema onima koji nemaju prava, odnosno ne mogu zato što im drugi ne dopuštaju izabrati svoje legitimne predstavnike u vlasti – kaže za HMS izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH).

Spin o blokadi formiranja Vlade FBiH

Portal dalje piše da lider SDA traži da HDZ “prestane blokirati imenovanje nove Vlade FBiH” i da pri tome ne objašnjava kako to HDZ blokira imenovanje izvršne vlasti u FBiH.

– Valjda, da bi se vlast formirala, SDA mora najprije postići dogovor o novoj parlamentarnoj većini, definirati tko će činiti tu većinu, usuglasiti programske ciljeve nove vlasti pa tek onda sve dogovoreno provesti u parlamentu. Tako se to radi u svim demokratskim društvima. SDA nije napravila ništa od toga. Vodstvo Stranke demokratske akcije mora reći što nudi HDZ-u ako želi tu stranku privoljeti da participira u novoj vlasti. To da HDZ “blokira formiranje nove Vlade FBiH” je, dakle, ništa drugo do Izetbegovićev spin – zaključuje HMS.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više