Fresh Press portal
BIH Vijesti

Crkva iz dvorišta Fate Orlović nije uklonjena zbog koronavirusa

evropski-sud-za-ljudska-prava-crkva-iz-dvorista-fate-orlovic-mora-biti-uklonjena-fata-orlovic_5d9314a4502b6

U Sarajevu se danas održava 14. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na početku sjednice delegat SDP-a Denis Bećirović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltija šta je uradio po pitanja uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović, nakon što je i Evropski sud za ljudska prava presudio u njenu korist i naložio da crkva bude uklonjena.

 – To je žena koja je izgubila supruga i još 20 bliskih srodnika u genocidu nad Bošnjacima i žena koja više od 2 decenije vodi borbu za povratak svoje privatne imovine. Nana Fata Orlović je istinska heroina i BiH i Evrope. Žena koja je pokazala kako se brani moral, čast i imetak. S druge strane, organi BiH i entiteta RS su pokazali na ovom primjeru još jednom da nemaju ni morala ni časti, jer da imaju ne bi radili to što rade, izjavio je Bećirović.

Bećirović: Heorina BiH i Evrope

Bećirović: Heorina BiH i Evrope

Predsjedavajući Tegeltija tvrdi da su vlasti poduzele aktivnosti na izvršenu sudske presude.

– Presudom za ljudska prava definisano je da BiH bez odlaganja najkasnije u roku od tri mjeseca kad presuda bude pravosnažna, dakle od 1. aprila 2020. godine, preduzme sve mjere radi osiguranja izvršenja presuda kojima je definisano da se ukloni crkva s imovine aplikanta. Također, definisano je u roku od 3 mjeseca da se isplati iznos od 5.000 eura prvoj aplikantici i iznos od 2.000 eura svim drugim aplikantima. Dogovoreno je da Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske bude nosilac aktivnosti vezano za presudu suda, što podrazumijeva i uklanjanje crkve sa zemljište, kazao je Tegeltija.

Tegeltija: Za sve je kriva korona

Tegeltija: Za sve je kriva korona

Ipak, prema riječima Tegeltija, razlog zašto crkva još uvijek nije uklonjena iz dvorišta Fate Orlović je pandemija koronavirusa.

– SPC je sa zemljišta uklonila svu pokretnu imovinu, a direkcija i troškovi uklanjanje crkve procijenjeni su na 77.000 KM. Prema informacijama, zbog pojave pandemije COVID-a zaustavljen je proces uklanjanja crkve i bit će nastavljen na proljeće ove godine, rekao je Tegeltija za Avaz.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više