Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Četiri i po godine zatvora za iznudu

Općinski sud u Sarajevu u ponovljenom suđenju prvostepeno je osudio Enisa Rastodera i Armina Ćatića na po dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog iznude od Adnana Hergića, vlasnika firme Pristine apps.

Pištolj na čelu

Od Ćatića je oduzeta imovinska korist od 5.700 KM, a obojica optuženih su, nepravomoćnom presudom, obavezana solidarno nadoknaditi štetu od 99.237 KM.
Rastoder i Ćatić uhapšeni su u decembru 2018. u akciji kodnog imena Coints zbog iznude. Prema navodima iz optužnice, Ćatić i Rastoder su se dogovorili da od oštećenog iznude novac, te su od 21. juna do 16. novembra 2018. prisiljavali oštećenog na predaju novca na način da su se najprije Rastoder i Ćatić, koji je kao poslovni saradnik oštećenog imao informaciju o iznosu novca koji je on imao na računu, dogovorili da Rastoder 21. juna uđe u stan oštećenog.

Rastoder se teretio da je sa crnom maskom na glavi, naoružan pištoljem, napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Druga primopredaja

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtijevajući da razgovara s Ćatićem. Nakon toga je Ćatić prenio Rastoderove upute da mu on donese 50.000 eura. Kad je 24. septembra Rastoder tražio novu sumu novca, Ćatić je insistirao da u vozilo uđe i oštećeni, ali je ovaj to odbio, tako da nije došlo do druge primopredaje prenosi Oslobođenje.

Prema navodima iz prijedloga za pritvor, Ćatić i Rastoder su se dogovorili da od A. H. vlasnika firme Pristine apps iznude novac pošto su znali da ga ima. Njih dvojica su od 21. juna do 16. novembra prisiljavali oštećenog na predaju novca na način da su se najprije Rastoder i Ćatić (koji je kao poslovni saradnik A. H. imao informaciju o iznosu novca koji je kod sebe imao na računu oštećeni), dogovorili da Rastoder 21. juna uđe u stan oštećenog. Rastoder se tereti da je sa crnom maskom na glavi uz upotrebu pištolja napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima od ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao, u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtjevajući da razgovara s “bilderom” Ćatićem koji je u tom trenu bio pored prozora. Nakon toga je Ćatić prenio upute Rastodera da mu Ćatić donese 50.000 eura A. H. iza Argelini bara.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više