Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Istraga proširena i u BiH: Političari i funkcioneri iz RS radili za Belivuka i Kokezu

Posljednjih sedmica Srbija i region se tresu zbog hapšenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, kao i Slaviše Kokeze koji je bio na ispitivanjima, ali je odbio poligraf, a uskoro bi se moglo zatresti u Republici Srpskoj, tvrdi beogradski “Blic”.

Brojni krakovi kriminalne organizacije, prema pisanju tog lista, proširili su se i sa druge strane Drine.

Kako tvrdi “Blicov” izvor iz sigurnosnih agencija, već danima traje saradnja sa istražiocima iz Srbije, a do sada su brojne provjere urađene na području BiH.

Pratili tragove novca

Dalje se u tekstu navodi da su “Blicu” u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli da oni nisu uključeni u ovu istragu, dok izvori lista tvrde da za sada sva saradnja i provjere idu preko SIPA-e.

– Neki od prvoosumnjičenih u ovom predmetu su rodom iz BiH, pa je to provjeravano, kao i kakve poslove imaju u Republici Srpskoj, te ko su im mogući saradnici – otkrio je izvor.

Taj izvor, uključen u kompletnu istragu, dalje otkriva da su tokom istrage istražioci došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velja Nevolje i Slaviše Kokeze vremenom sve više posla prebacivao i na teritoriju Republike Srpske.

Sistem djelovanja, prema pisanju “Blica”, bio je identičan kao u Srbiji, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju veoma visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci u MUP Republike Srpske.

– Ono što je prvo zapalo za oko istražiocima, jesu česti boravci članova Kavačkog klana i Slaviše Kokeze na Jahorini. Upravo su Jahorina i regija Istočnog Sarajeva i Zvornika označene kao centar okupljanja i investicija ovih kriminogenih osoba – pojasnio je neimenovani izvor beogradskom listu.

Prema ekskluzivnim informacijama, istražioci su pratili tragove novca koji su ih doveli do informacija da su ovi kriminalci pare ulagali u zemlju sa atraktivnim lokacijama u istočnom dijelu RS-a.

– Tokom istrage isplivala su i određena imena funkcionera iz Republike Srpske, a koji su označeni kao ključni ljudi Kokeze za ove prostore. Ovdje se posebno ističu dva imena. Prvi je biznismen iz Zvornika, vlasnik firme koja se bavi sa više različitih poslova, a u žižu javnosti je dolazio zbog učešća u kupovini državnih nekretnina. Kada je u pitanju politička logistika, prema infomacijama do koje je došla istraga pojavilo se ime visokorangiranog člana DEMOS-a iz istočnog dijela RS-a, a koji je ujedno i direktor državne firme u tom dijelu – istakao je izvor “Blica”.

Sumnja se da je novac koji je stečen kriminalnim radnjama ulagan u carstvo koje je pomenuti političar izgradio na području Jahorine i Istočnog Sarajeva. Upravo zbog članstva u stranci koje se nalazi u vladajućoj koaliciji smatrali su da su zaštićeni i da se istraga neće širiti na njih.

Istraga je ustanovila i da je sistem funkcionisao kao i u Srbiji. Na platnom spisku su bili i neki funkcioneri MUP, ali i pojedini ministri u Vladi Republike Srpske, pojašnjava taj izvor beogradskom listu.

Kupovine i gradnje hotela i mini centrala

Dalje se u tekstu navodi da je posljednjih dana nastala prava panika nakon što je BIA operativnim radom utvrdila da je postojala direktna veza između Belivukovog klana, pomenutog političara i jednog funkcionera MUP-a.

– Kao i u Srbiji, ogroman novac je potrošen na kupovine i gradnje hotela i mini centrala, ali im to nije bilo dovoljno i željeli su ovladati i političkim uticajem – poručuje izvor Blica iz sigurnosnih agencija.

(Avaz)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više