Pritvor i hapšenje

– Nedžad mi je u razgovoru rekao da će sve što mi advokati radimo biti uzaludno ukoliko postupak bude vođen pred Okružnim sudom u Bijeljini. Nakon svega što se dešavalo, on jednostavno nema povjerenje da će imati pravično suđenje – kaže jedan od Hasićevih advokata Amir Omerčehajić.

Podsjećamo, ovaj otac petero djece preživio je srebrenički genocid u julu 1995. godine, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Grupa se predala pripadnicima IFOR-a, a oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povukao, Hasić je osuđen za teško ubistvo.

Okružni sud u Bijeljini u žalbenom postupku u decembru 1998. godine donio je presudu kojom je Hasić osuđen na 20 godina zatvora. Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je tu presudu i suđenje se mora vratiti na početak. Međutim, Hasić i još dvojica osuđenih na dugogodišnje kazne Behudin Husić i Ahmo Harbaš u janurau 1999. godine razmijenjeni su po protokolu između FBiH i RS-a.

Hasić je od tada mirno živio na području FBiH, nije se krio, a poslije 1999. godine dobio je i troje djece. Tako je bilo sve do 26. novembra 2020. godine, kada Nedžada Hasića u Tinji kod Srebrenika hapsi SIPA-a i on završava u istoj onoj bijeljinskoj ćeliji u kojoj je boravio više od dvije i po godine.

Skandalozna optužnica

Hasiću bi se ponovno trebalo suditi po optužnici koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Zvorniku, a u kojoj se, između ostaloga navodi, da su se suoptuženi “udruženo kretali prema Olovu u namjeri da se domognu teritorije Hrvatsko-muslimanske federacije” kako bi napustili teritoriju Republike Srpske “gdje su ostali nakon oslobođenja Srebrenice”.

Dakle, 2021. godine, 26 godina nakon genocida u Srebrenici, žrtvi genocida će se suditi po optužnici u kojoj piše da se u julu 1995. dogodilo “oslobađanje Srebrenice”.

Dodajmo i da Ahmo Harbaš, koji je osuđen za isto krivično djelo kao i Hasić, trenutno živi u Švicarskoj, a ova zemlja je odbila njegovo izručenje bez garancija da će mu biti suđeno na području FBiH ili na nivou Suda BiH, a ne pred sudovima Republike Srpske, što dovoljno govori.

Hasić se trenutno nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, iako se on od 1999. godine, do hapšenje koje je izvela SIPA, nikada nije krio, a o tome svjedoče brojni dokumenti koje je dobio u RS-u. Pa je tako, između ostalog, 2000. dobio rješenje o položenom vozačkom ispitu od MUP-a RS-a, Općina Srebrenica mu 2004. priznaje status raseljene osobe u Srebreniku, 2004. u Srebrenici dobija izvod iz matične knjige vjenčanih, 2012. rodni list, 2019. uvjerenje o državljanstvu…

Ustavni sud BiH i Sud BiH u rukama drže sudbinu čovjeka koji je mučen i osuđen na osnovu priznanja koje je rezultat mučenja. Taj isti čovjek sada sjedi u pritvoru, iako se nikada nije krio niti bježao, a sve što traži je da na slobodi dočeka pravično suđenje.