Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Stanovnici mostarskog naselja Rudnik u strahu od srijskog ubice, Stojanka nije ubijena zbog novca

Smrt osamdesetogodišnje Stojanke Grubešić, koja je pronađena mrtva u svom stanu u Vukovarskoj ulici u Mostaru, nastupila je nasilnim putem i to usljed nanošenja povreda nožem u predjelu vrata.

Ovo je potvrdio dežurni tužitelj Tužilaštva HNK-a, a nakon urađene obdukcije. U Tužilaštvu navode da se istraga ovog zločina intenzivno provodi, ali da zasad nema konkretnih pomaka. U toku su određena saslušanja i vještačenja pronađenih tragova na licu mjesta. U toku jučerašnjeg dana nije bilo privedenih osoba.

Otključana vrata

Grubešić, slabo pokretna starica, pronađena je mrtva na krevetu. Pronašle su je komšije koje je pozvala kćerka kojoj se 80-godišnjakinja nije javljala na telefon. Kćerka, inače, zaposlena na informacijama u pošti, kobnog dana radila je drugu smjenu, a nakon što joj se Stojanka nije javljala, nazvala je komšinicu iz prizemlja zgrade pitajući je da li se njezina majka nalazi kod nje. Kada se uvjerila da je nema ni kod ostalih stanara kod kojih je često svraćala i boravila za vrijeme kćerkinog odsustva, staricu su komšije potražile u stanu. Kako niko nije otvarao vrata, komšije su shvatile da su vrata otključana, pa su ušle unutra i vidjele stravičan prizor.

I jučer su prepričavale ovaj događaj, koji je kod njih izazvao veliku dozu straha. Sve komšije sa kojima smo i jučer razgovarali imali su riječi hvale za porodicu Grubešić, Stojanku i njezino troje djece, od kojih trenutno jedno živi i radi u Kanadi. Pojasnili su nam da termin sahrane još nije poznat, jer se čeka dolazak sina iz inozemstva.

Prevrnut stol, tablete i kafa

– Stojanka je sa suprugom i djecom u zgradu doselila još prije rata. Sinovi su kasnije zasnovali svoje porodice i odselili. Imala je problema sa kičmom i nogama, ali se uprkos tome bavila vinogradarstvom na imanju u blizini Čapljine, prodajući vino i rakiju. Ponekad, ne baš često, kupci su dolazili na njena vrata, pa je možda i kobne noći pomislila da je riječ o jednom od njih, kazala je jedna od stanarki, dodajući da je Stojanka primala skromnu suprugovu penziju koja joj je dolazila na banku, tako da niko nije imao motiv ubiti je iz koristoljublja, navode Stojankine komšije iz naselja Rudnik, ističući da žive u strahu te da im nije svejedno što je nepoznati ubica na slobodi.
U stanu je zatečen prevrnut stol na kojem su se nalazile tablete i kafa. Vrata stana porodice Grubešić jučer su bila oblijepljena žutom policijskom trakom.

Slično ubistvo prije 10 godina

Zločinac je ubijenu staricu odvukao u sobu i na krevetu ubo u vrat njezinim kuhinjskim nožem koji je krvav pronađen pokraj nepomičnog tijela. Prethodno ju je davio povezom, na što ukazuju urezani tragovi na vratu. U susjednoj zgradi prije manje od deset godina počinjen je zločin nad još jednom staricom, a ni taj slučaj do danas nije rasvijetljen. Mnogi se pitaju da li je počinilac ista osoba?


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više