Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Suđenje za ubistvo Vedrana Puljića: Koliko svjedoka, toliko različitih priča

Na Županijskom sudu u Splitu svjedočenjem četvorice stanovnika Širokog Brijega nastavljeno je suđenje Oliveru Knezoviću, optuženom za ubistvo navijača FK “Sarajevo” Vedrana Puljića i ranjavanja šestorice pripadnika navijačke skupine “Horde zla” u oktobru 2009. godine

Optužnica Knezovića tereti da je 4. oktobra 2009. godine ispred stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, tokom sukoba navijača “Širokog” (“Škripara”) i “Hordi zla”, navijača “Sarajeva”, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj “glock 19”, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca.

Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

Svaki od četvorice jučer ispitanih svjedoka, kako javlja Slobodna Dalmacija, dao je u policiji iskaz dva puta, a njihovim je svjedočenjima zajedničko što su svi osim jednog prilikom prvog ispitivanja rekli da nisu vidjeli Knezovića s oružjem, dok su, pak, tokom drugog ispitivanja, pola godine kasnije, nakon što im je tamošnja policija pokazala određene fotografije, rekli da su ga vidjeli u nekoj od situacija s oružjem u ruci.

Jedino je Zoran Šakota, 46-godišnji penzioner, koji je tog dana vodio dva sina na utakmicu, u oba svjedočenja kazao da je vidio Knezovića kako puca u zrak.

– Bio je to opći metež, meci su fijukali svud naokolo, navijači “Sarajeva” divljali su, gađali građane i trčali prema nama s raznim predmetima u rukama, a primijetio sam u jednom trenutku Knezovića kako stoji na sredini ulice i puca iz pištolja u zrak, jedno pet-šest hitaca. Nisam vidio da je uperio pištolj u bilo kojeg od navijača FK “Sarajevo, kazao je policiji prvi put Šakota, a to je potvrdio i u drugom iskazu, i tad je još dodao da je vidio kako Knezović dolazi do dvojice policajaca i govori im: “Ja sam Oliver Knezović, evo pištolj.”

Ovaj se iskaz podudara s Knezovićevom odbranom jer on negira da je pucao u pravcu navijača te tvrdi da je pištolj vratio policajcu, a ne da mu ga je oteo iz korica.

Berislav Rezić (43), radnik širokobriješke “Elektre”, kazao je u svom prvom iskazu policiji da nije vidio nikoga od građana da drži pištolj, no da je čuo pucnjeve, dok je u drugom iskazu rekao da je vidio osobu kako sleđa prilazi policajcu, uzima mu pištolj, a kad se ta osoba okrenula, prepoznao je Knezovića.

– Nisam vidio da puca prema navijačima “Sarajeva” koji su divljali, bio sam u masi iza njegovih leđa, kazao je Rezić. Tomislav Zovko (40), profesionalni vojnik, kazao je prvi put da je vidio alfu parkiranu blizu stadiona i da je vozač ostavio otključano vozilo, a da su navijači “Sarajeva” došli i iz vozila uzeli razne predmete, palice i slično. Vidio je i da su pretukli Željka Zadru te da je čuo pucnjeve, ali nije vidio tko puca.

U drugom je iskazu policiji, pak, potvrdio da je vidio Knezovića da puca u zrak četiri do pet puta.

– Ja sam u ruci imao palicu koju sam našao na podu, a vjerovatno je i Knezović pištolj našao na podu. Bio je to opći nered, nije se znalo tko gdje udara, opisao je Zovko. I naposljetku, četvrti svjedok, bravar Gojko Mikulić (53), također je u prvom iskazu policiji kazao da nije vidio nikoga od građana da ima oružje i da puca, da bi u drugom iskazu rekao da je u jednom trenutku vidio Knezovića s pištoljem u ruci.

– Što je Knezović radio s pištoljem u ruci, upitao ga je sudac Mlađan Prvan, na što je svjedok odgovorio: “Ne znam, života mi, drž’o ga je ovako (pokazuje spuštenu ruku uz tijelo).


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više