Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vandali oštetili pomoćne objekte Careve džamije u Foči

Slučaj smo prijavili policiji koja je izašla na teren. Nadamo se da će ovo biti posljednji put, a isto tako se nadamo da će se konačno saznat ko je to uradio i ko narušava lijepe odnose u ovom gradu i ne želi da bude kako treba da bude, rekao je Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča (MIZ).

SARAJEVO (AA) – Na pomoćnim objektima Careve džamije u Foči polupani su prozori i ispisani grafiti nacionalističkog sadržaja, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča (MIZ).

dzamija_foca_1

“Jutros smo na pratećim objektima pored Careve džamije primijetili nanošenje materijalne štete. Dakle, razbijena su dva prozora, oštećena je fasada i ispisano je nekoliko grafita ružnog sadržaja. Ima nekoliko natpisa s ‘četiri S’ i krstom kao i ‘Partizan šampion'”, istakao je Ćemo.

On je rekao da se ovo dogodilo kada su mislili da se to u Foči više neće događati.

“Slučaj smo prijavili policiji koja je izašla na teren. Nadamo se da će ovo biti posljednji put, a isto tako se nadamo da će se konačno saznat ko je to uradio i ko narušava lijepe odnose u ovom gradu i ne želi da bude kako treba da bude”, pojasnio je Ćemo.

dzamija_foca

U Policijskoj stanici Foča nisu nam mogli dati informaciju o ovom događaju, a glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić nije odgovarala na telefonske pozive.

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila ovaj grad. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini srušena je do temelja. Međutim, krajem prošle godine završeni su radovi na njenoj obnovi.

Carevu džamiju je 1501. godine podigao sultan Bajazit II, a u prethodnim ratovima je više puta uništavana. Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu, 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Dosada je obnovljena samo jedna, Atik Ali-pašina džamija. U toku je izgradnja i čuvene Aladža džamije, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više