Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Crna mamba” širi se Evropskom unijom, 28 ljudi umrlo do sada

Prošle je sedmice nova psihoaktivna tvar MDMB-CHMICA, koja se na ulici naziva “crna mamba”, stavljena na listu sistema za rano upozoravanje na nove psihoaktivne tvari, što omogućuje zakonske korake protiv osoba kod kojih je nađena

Evropska komisija, naime, predložila je da se podvrgne mjerama kontrole u cijeloj Evropskoj uniji, piše Večernji list.

Prema izvještaju o procjeni rizika Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, akutna toksičnost tvari MDMB-CHMICA može ozbiljno naštetiti zdravlju ljudi.

Osam država članica dosad je prijavilo ukupno 28 smrtnih slučajeva i 25 slučajeva akutnog trovanja povezanih s tom tvari, a u više se izvještaja navodi i mogućnost da njeno uzimanje uzrokuje nasilno i agresivno ponašanje.

Stručnjaci objašnjavaju da nije riječ o novoj, već o trenutno aktuelnoj drogi i zato je važno zakonski što brže reagirati.

Prema pisanju slovenskog 24sata, nedavno je ta droga otkrivena u Sloveniji, na područjima Maribora, Celja i Novog Mesta. Tvar se prodaje kao biljna mješavina ili pasta crne boje. U Hrvatskoj, koja je također članica Evropske unije, još uvijek nije bilo slučajeva da je policija zaplijenila spomenutu drogu.


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više