Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

DA LI ĆE STEREOTIPI KOŠTATI ŽIVOTA VAŠU DJECU? Vakcinacija je najučinkovitija preventivna metoda

Dr. Amra Junuzović-Kaljić naglašava kako je svakodnevno u prilici da svjedoči nemalom padu pokrivenosti vakcinacijom i ta je situacija zabrinjava i žalosti.

Započinje sezona upisa djece u vrtiće i proteklih dana su mnogi roditelji bili zbunjeni informacijama o vakcinaciji djece i njihovom polasku u vrtić. Da dijete mora biti vakcinisano prije polaska u vrtić nije uslov, ali na važnost imunizacije, odnosno vakcinacije djece ukazali su nedavno i bh. ljekari.

Dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatar Doma zdravlja Stari Grad Sarajevo, za Oslobođenje kaže kako je stav medicinske struke u vezi s vakcinacijom djece jasan, to je najučinkovitija preventivna metoda u historiji i treba se provoditi i dalje. Cilj svake države je postići obuhvat vakcinacijom u svom nacionalnom programu veći od 95 posto. Tek tada dolazi do punog izražaja učinkovitost vakcinacije.

Individualna zaštita

Objašnjava da je vakcina antigen, koji unosimo u organizam sa svrhom stvaranja antitijela. Antigeni su specifična strana tijela koja izazivaju imunološki odgovor organizma. Dakle, vakcine sadrže oslabljene uzročnike zaraznih bolesti (bakterije, virusi), njihove dijelove ili produkte (antigene), koji su tokom tehnološkog procesa prilagođeni da u organizmu ne izazovu bolest, nego proizvodnju antitijela. Prednost vakcina je upravo u tome što vakcinisana osoba ima zaštitna antitijela protiv zaraznih bolesti, koja su proizvodi odbrambenih ćelija organizma i koja ciljano uništavaju mikroorganizme. To je aktivna zaštita protiv vakcinama preventabilnih bolesti. “Osim individualne zaštite, koju postižemo vakcinacijom, optimalnim programom rutinske vakcinacije i njegovom provedbom kroz generacije, postižemo kolektivni imunitet. To je zaštita za bolesti koje se prenose sa čovjeka na čovjeka, te ukoliko se postigne visoki obuhvat populacije vakcinacijom, prenos bolesti će biti prekinut, jer će imuni pojedinci zaštititi neimune – najmlađe, koji još nisu u dobi za vakcinaciju, trudnice, osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu dobiti vakcinu”, naglašava dr. Junuzović-Kaljić te dodaje kako su javnozdravstveni programi vakcinacije doveli do kontrole zaraznih bolesti protiv kojih se vakciniše. Vakcinacija je najveći medicinski uspjeh 20. vijeka i njom je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u istoriji civilizacije.

Djeca se svakodnevno vakcinišu u našim ambulantama, ali je obuhvat vakcinacijom smanjen na kritične nivoe, što našu djecu, upozorava dr. Junuzović-Kaljić, dovodi u opasnost da obole od zaraznih bolesti. “Savremene generacije odraslih, koje su vakcinisane, srećom, nisu imale priliku vidjeti razorno djelovanje epidemija zaraznih bolesti, koje ostavljaju teške posljedice po zdravlje, trajna oštećenja i smrtne ishode.

Posljednjih godina, zbog pada obuhvata vakcinacijom, već imamo povremeno manje, a u nekim sredinama i značajnije epidemije zaušnjaka, morbila (krzamak) i sporadično slučajeve velikog kašlja.

U redovnom programu imunizacije, koja je regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o provođenju imunizacije, naša djeca se vakcinišu protiv 10 zaraznih bolesti: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, velikog kašlja, dječije paralize, bolesti koje uzrokuje Hemophilus influence B, krzamaka, rubeole i zaušnjaka. Primoimunizacija se provodi u prvih 18 mjeseci života, čime dijete dobije zaštitu prije nego dođe u kontakt sa potencijalno fatalnim i ozbiljnim bolestima, u periodu kada je najosjetljivije, zbog nezrelosti imunološkog sistema. Kasnijim dozama vakcine, koje su označene kao revakcinacija, a koja upravo pada pred polazak u vrtić i školu, pojačava se nivo antitijela i formira trajna zaštita, kako bi dijete bilo spremno za kolektiv.

Naravno da pad pokrivenosti djece vakcinacijom predstavlja rizik od obolijevanja i epidemijskog širenja bolesti.

Interes djeteta

U svakom kontaktu sa zdravstvenim profesionalcima, roditelji su u prilici da dobiju sve informacije o vakcinama, značaju vakcinacije i kako da odgovorno štitimo zdravlje naše djece. “Roditelje također poučavamo o tome kako je važna saradnja svakog pojedinca u provođenju vakcinacije, kako bi se osigurali što bolji uslovi za sve (kolektivni imunitet).

Uvijek treba imati na umu da je osnovno pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Interes djeteta je primaran.

Odgovornost da gradimo zdravlje naše djece je na svima nama – roditeljima, zdravstvenim profesionalcima, društvu u cjelini. Sve najljepše što želimo djeci je dobro zdravlje, a za njegovo očuvanje važni su pravilna ishrana, zdravo okruženje, tjelesna aktivnost jednako kao i vakcinacija”.

Dr. Junuzović-Kaljić naglašava kako je svakodnevno u prilici da svjedoči nemalom padu pokrivenosti vakcinacijom i ta je situacija zabrinjava i žalosti. Višedecenijsko iskustvo u radu sa djecom, ukorak sa naukom, za dobrobit djece su njene profesionalne i lične odrednice. U tom smislu, uvijek je otvorena za svaki razgovor o temama za koje roditelji pokažu interes i da na zajedničkom zadatku – pravilan rast i razvoj djeteta, traže i dobiju najbolja rješenja.

“Ako pravim paralelu između perioda prije rata i sada u pogledu vakcinacije, imali smo bolji obuhvat i visoke procente pokrivenosti djece vakcinacijom u ranijem periodu.

Razlozi su višestruki i na tu temu bi svakako imali bolji odgovor u nekim sociološkim studijama. Jedan od razloga koji mi se čini bitnim je smanjeno povjerenje u nauku, što je rezultat vremena u kojem živimo u kojem bombastični naslovi skreću veću pažnju na sebe od onih relevantnih i istinitih, što je dovelo i do situacije u kojoj su roditelji pod uticajem takvih naslova, prihvatili pogrešne stavove nemedicinske zajednice. Kao relevantan izvor sada se prihvata nečije ‘mišljenje’ ili ‘poznavanje nekog ko zna nekog kome se to desilo’ umjesto naučnih činjenica”, kaže dr. Junuzović-Kaljić.

Ona je više puta sama u toku karijere bila organizator, učesnik ili predavač na nekoj vrsti edukacija, okruglih stolova i diskusija sa roditeljima i temi vakcinacije. “Za takvu vrstu predavanja i sl. roditelji imaju vrlo mali interes i pojave se u malom broju. Više su skloni da o toj temi raspravljaju na društvenim mrežama i da pitanja postavljaju pisanim putem.

U tu svrhu pokušavamo da informišemo javnost putem PR saopćenja, tekstovima na stranicama naših udruženja i slično.”

Upis u vrtić

Jasmina Čongo, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva, kaže kako redovno vakcinisanje djece nije jedan od uslova za upis djece u vrtiće JU Djeca Sarajeva. Upis se vrši u skladu s kriterijima propisanim Pravilnikom o prijemu i boravku djece u vrtićima JU Djeca Sarajeva. Ono što je obaveza roditelja je dostavljanje ljekarskog uvjerenja o zdravstvenom stanju djeteta prilikom zaključenja ugovora o korištenju usluga ne starijeg od 30 dana u odnosu na prvi dan boravka djeteta u vrtiću. U slučaju da dijete ne otpočne pohađati vrtić u roku važenja ljekarskog uvjerenja, roditelj ga je dužan obnoviti. Takođe je roditelj dužan u slučaju odsustva djeteta zbog bolesti, prije ponovnog boravka u vrtiću dostaviti potvrdu nadležne zdravstvene ustanove da je dijete zdravo, tj. da njegovo zdravstveno stanje ne ugrožava drugu djecu. Prema Pravilniku o kućnom redu u vrtićima, u vrtić se dovodi isključivo zdravo dijete i nadležni odgajatelji i medicinske sestre imaju pravo i obavezu ne primiti dijete ukoliko ima: temperaturu, proljev i povraćanje, uši i svrab, osip po koži, parazite u stolici, upalu grla, konjuktivitis i zarazne bolesti.

“Ako zdravstveni radnici smatraju vakcinu ključnom u prevenciji zaraznih bolesti, poželjno je da djeca uredno budu vakcinisana. Vrtići su kolektivi, pa su i bolesti kolektivne i bez obzira na mjere zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne ishrane koje se redovno provode u vrtićima, bolesti se vrlo brzo prenose sa djece na djecu, kao i na zaposlene u vrtiću”, naglasila je direktorica Čongo, te dodala da će se ove godine u sarajevske vrtiće upisati onoliko djece koliko ih ode u školu, a to je oko 800 mališana.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više