Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Detalji tragedije u Vlasenici: Kako je policajac slučajno ubio svjedoka

Sudski policajac Mladen Deurić (21) iz Vlasenice uhapšen je zbog sumnje da je pred zgradom Osnovnog suda u Vlasenici, nestručno rukujući službenim pištoljem, slučajno ubio sugrađanina Milomira Jeftića (50).

Tragedija se dogodila jučer oko podne u Svetosavskoj ulici. Deurić je, kako saznajemo, bio na dužnosti i navodno se u prijavnici Suda, u kojoj je bilo više policajaca, igrao službenim pištoljem “HS 2000”.

Ispaljen hitac

Nestručno rukujući, nehotično je ispalio jedan hitac. Metak je prošao kroz staklo prijavnice i pogodio u vrat nesretnog Jeftića, koji se zatekao ispred Suda.

Deurić: Tek se zaposlio

Samo nekoliko trenutaka prije tragedije, Jeftić je bio na ročištu u svojstvu svjedoka i pogođen je neposredno po izlasku iz zgrade Suda u Vlasenici.

Policajci i drugi radnici Suda odmah su mu pritekli u pomoć, ali je ubrzo, nažalost, iskrvario. Očevici pričaju da je Deurić, koji je prije nepuna tri mjeseca počeo da radi u Sudskoj policiji, bio u šoku i nije mogao da vjeruje šta je napravio.

– Policajac je bio van sebe od šoka. Ni njegove kolege ne mogu da vjeruju šta se desilo i kakav je to bio splet nesretnih okolnosti – govore očevici nezapamćene tragedije.

Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik, potvrdio je da je policajac uhapšen zbog sumnje da je upotrebom pištolja nanio smrtonosne povrede 50-godišnjaku.

– Pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, obavljen je uviđaj, a tačne okolnosti tog krivičnog djela se istražuju – rekao je Bobar.

Željko Dragojević, direktor Sudske policije Republike Srpske, kaže da je obaviješten o svemu, ali mu detalji nisu poznati.

Prošao obuku

– Deurić je završio osnovnu obuku za sudskog policajca i odradio pripravnički staž. Prethodno je prošao i obuku za upotrebu vatrenog oružja i sve je odradio prema pravilniku – rekao je Dragojević.

On kaže da mu detalji tragedije nisu poznati, jer se nalazi na službenom putu u Crnoj Gori.

– Čim sam obaviješten o tome, prekinuo sam službeni put. Vraćam se nazad i odmah ću se uputiti u Vlasenicu da bih od nadležnih dobio sve relevantne informacije – rekao je Dragojević.

Ubijeni Milomir Jeftić je oženjen i iza njega je ostalo troje djece.

Tokom cijelog jučerašnjeg dana prikupljani tragovi

Sud i Tužilaštvo bez komentara

U Osnovnom sudu u Vlasenici nisu željeli da komentiraju ovu nesreću. Isti je slučaj i s Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, čija se područna kancelarija nalazi u zgradi Suda u kojoj se tragedija dogodila.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više