Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Djeca izbjeglice žrtve nasilja u Sarajevu

Institucije Srbije zadužene za brigu o maloljetnicima nemaju podatke o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece izbjeglica i migranata koja samostalno, bez pratnje odraslih, putuju tražeći utočište u nekoj od država zapadne Evrope.

Što se zvaničnika tiče, navodi o seksualnom iskorištavanju za mizernu novčanu nadoknadu i dalje se tretiraju kao nepotvrđene sumnje.

Istovremeno je, međutim, kako je potvrđeno za Slobodnu Evropu u beogradskom Centru za socijalni rad, procesuirana nekolicina slučajeva okarakterisanih kao porodično nasilje u izbjegličkim porodicama.

Čak i ukoliko sami ne detektuju dečju ugroženost, nadležne na to upozoravaju nevladine organizacije poput Save the children

Čak i ukoliko sami ne detektuju dječiju ugroženost, nadležne na to upozoravaju nevladine organizacije poput Save the children.
“Vidimo ponekad dečake koji su u pratnji odraslih muškaraca koji nisu nužno i njihovi rođaci. Prema tome, ima osnovanosti sumnje u postojanje seksualnog iskorišćavanja tih dečaka”, kaže za Radio Slobodna Evropa Mirjana Milenkovski predstavnica za medije kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Beogradu.

Međutim, aktivistima te organizacije su na terenu, osim sumnji, van domašaja ostali opipljivi dokazi, kaže Milenkovski.

“Da bi vam neko ispričao tako intimne detalje iz svog života, ili iskustva, potrebno je da se izgradi jedan odnos poverenja. Opet da bi se izgradio odnos poverenja potrebno je vreme i visoko stručan rad sa takvom osobom. Pogotovo sa detetom”, navodi Mirjana Milenkovski iz UNHCR-a.

Savjet Evrope je protekle nedelje u svom izviještaju o zaštiti djece izbjeglica od seksualnog zlostavljanja ukazao da su najveći problemi prikupljanje podataka, identifikacija žrtava i njihova zaštita. Objavljeno je da je u posljednje dvije godine kroz Srbiju prošlo više od 10.000 djece bez pratnje.

U Beogradu ih je trenutno registrovano ukupno 65 i o njima brine ovdašnji Centar za socijalni rad. Međutim, van prihvatnih centara u Beogradu i dalje živi oko 1.000 izbjeglica, među njima je i mnoštvo maloljetnika. Nadležni tvrde da njihovi stručnjaci pomno prate situaciju kod baraka u blizini beogradske Autobuske i Željezničke stanice.

Mikaina Stevanović, predstavnica beogradskog Centra za socijalni rad, kaže za RSE da nisu zabilježili slučajeve zlostavljanja.

“Pojavljivale su se informacije da su neka deca žrtve seksualne eksploatacije ili zloupotrebe. Mi nismo došli do takvih saznanja. Bilo je sumnji u nasilje među porodicama koje su bile u Prihvatnom centru u Krnjači, a u svaki slučaj je bila uključena i policija. Ne mogu da govorim o pojedinačnim slučajevima, postoje određena pravila rada i procedure. Ali svaka prijava o bilo kojoj vrsti zlostavljanja da li je reč o deci, ženama ili punoletnim osobama obaveza Centra za socijalni rad je da prijavu prosledi policiji i nadležnom tužilaštvu”, objašnava Mikaina Stevanović.

Čak i ukoliko sami ne detektuju dječiju ugroženost, nadležne na to upozoravaju nevladine organizacije poput Save the children, kaže njihova predstavnica Tatjana Ristić.

“U slučaju da postoje indikacije ili sumnja na seksualno zlostavljanje mi referišemo naše korisnike na Centar za socijalni rad ili ostale nevladine organizacije koje su specijalizovane za ovu vrstu problema i mogu da pomognu”, kaže Ristić.

Takva vrsta pomoći bila je potrebna dječacima i djevojčicama izbjeglicama i migrantima koji su bili žrtve porodičnog nasilja. Pet slučajeva u posljednjih pet mjeseci uočili su aktivisti nevladine organizacije Atina, koja se bori protiv trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja.

 

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više