Fresh Press portal
BIH Vijesti

Djevojčici iz Doboja smanjeno vladanje jer je slavila Dan državnosti BiH

tijelo-muskarca-pronadjeno-pored-zgrade-u-doboju-policija-rs_5e0f7ad1b3ee0

Učenica šestog razreda Osnovne škole “Petar Kočić”, u bošnjačkom povratničkom selu Sjenina Rijeka, kod Doboja, kažnjena je smanjenjem vladanja.

Tako joj je “presuđeno” jer nije prisustvovala nastavi, već je s roditeljima i prijateljima proslavljala Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u odluci, djevojčica je prvo kažnjena opomenom. Mjeru joj je izrekao razredni starješina.

A onda je uslijedilo i smanjenje vladanja.

Dodaje se i da se protiv ove odluke može izjaviti prigovor. On se podnosi Školskom odboru u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Isto tako, “disciplinska mjera se može ublažiti ili ukinuti ukoliko dođe do pozitivnih promjena u ponašanju učenika”, stoji na kraju odluke.

A odluku je potpisala direktorica Mevlida Dervišefendić.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ističe da se i na ovaj način pokušava dodatno vršiti pritisak na protjerivanje države Bosne i Hercegovine, ali i patriotskih osjećanja kod Bošnjaka.

– Obrazovni proces je jedan od elemenata gdje je to najizraženije. Imajte u vidu da je za Dan prosvjetnih radnika u ovom entitetu slava Sveti Sava i da se organiziraju Svetosavske akademije i da najbolji učenici dobijaju Svetosavsku nagradu. To vam pokazuje o kakvom se obrazovnom sistemu radi i da je potpuno pravoslaviziran i da je prilagođen samo djeci srpske nacionalnosti. Nažalost, Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma predviđao je da eliminiše svaki oblik diskriminacije prema onim koji se vraćaju na svoja ognjišta nakon progona. Aneks 7 ovdje nije ispoštovan, krši se Dejtonski imirovni sporazum i radi se o diskrimnaciji djece i nastavnika. I nastavnici su pod svojevrsnim pritiskom, neki žele da se dokažu svojim srpskim šefovima kako su oni dobri i revnosni i kako poštuju sistem strahujući za posao. Sveukupno to je samo odraz stanja u kojem se nalaze Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i odraz politike bosanskih Srba koji su opredijeljeni da realiziraju ratne ciljeve mirnodopskim sredstvima – poručio je Ramiz Salkić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više