Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Do kada ćemo za dokumente stajati u dugim redovima

Zamislite koje bi sve pogodnosti građani i privrednici uživali kada bi mogli elektronskim putem doći do ličnih dokumenta, raznih potvrda iz sudstva, grunta, općinskih ureda, poreznih uprava, pa i zdravstva, ili kada bi mogli online aplicirati za različite proizvode i usluge.

Zamislite koje bi sve to uštede u vremenu, dokumentaciji i procesima bile kod ovih institucija. Kazao je to u razgovoru za „Avaz“ direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Arif Nanić.

Vijeće ministara donijelo je odluku o prolongiranju početka primjene elektronskog potpisa, iako je Zakon o elektronskom potpisu BiH usvojen još 2006. godine. Ipak, teško će elektronski potpis zaživjeti u skorije vrijeme, budući da je godinama nakon usvajanja Zakona ustanovljeno da on nije usklađen s direktivom EU – pojasnio je Nanić.

Da bi se ispoštovali zahtjevi EU, potrebno je donijeti još zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama o pružanju elektronskih transakcija.

– Dodatno usporava i činjenica da će se trebati odlučiti i o certifikacionom tijelu koje će se baviti izdavanjem elektronskog potpisa. Postoje velike šanse da u budućnosti status certifikacionih autoriteta dobiju i državne agencije poput Uprave za indirektno oporezivanje BiH i IDDEEA-e. Prema EU, nadzor vrši samo jedno tijelo, ono s državnog nivoa, a entiteti su već predvidjeli vlastita nadzorna tijela.

Dok se ne riješe svi problemi iz ove oblasti, pojednostavljenje usluga građanima, javnim institucijama, unapređenje poslovnog ambijenta kroz brže i lakše poslovanje, kraći proces pokretanja posla i olakšice koje elektronski potpis donosi ostaju misaona imenica – kazao je Nanić.

Značajan zaostatak

Navodi da je digitalizacija akcelerator ekonomskog, društvenog i političkog razvoja zemlje.

– Kako smo jedina zemlja u Evropi koja nema elektronski potpis, pojava prvog tijela za certifikaciju u našoj državi značit će otvaranje vrata ka ekspanziji digitalizacije u privrednom i javnom sektoru. Taj korak će biti od historijske važnosti za našu zemlju – rekao je Nanić.

Šta je najveći problem

– Bosna i Hercegovina se godinama bori s nezaposlenošću koja varira od 20 do 47 posto, u zavisnosti od izvještaja. Zbog lošeg ambijenta za poslovanje, strani investitori nas zaobilaze, a ako se taj trend nastavi, neće biti moguće očekivati poboljšanje standarda bh. građana. Jedan od glavnih problema u BiH je što je legislativom podijeljena na dva tržišta – kazao je Nanić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više