Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dobili smo odgovor NATO-a na upozorenje Rusije upućeno BiH: “Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive!”

Nakon što je Ambasada Rusije u BiH u saopštenju za javnost navela da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse “reagovati na taj neprijateljski korak”, portal bhdijaspora.net dobio je komentar iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Oana Lungescu, portparolka NATO-a, je za bhdijaspora.net izričito kazala da se niko nema pravo miješati u odluke Bosne i Hercegovine i njenu suverenost pa tako ni Rusija.

“Svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman. Hoće li se države odlučiti za saradnju s NATO-om, bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Alijanse, zavisi o svakom pojedinačnom podnosiocu zahtjeva i 30 saveznika.

Nijedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlost.

NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti”, kazala je Lungescu za bhdijaspora.net iz Brisela.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više