Fresh Press portal
  • Naslovna
  • Vijesti
  • Region
  • Dobio godinu dana?! Djevojčicu (5) su malaksalu donijeli u bolnicu, doktor rekao da je razmažena i poslao je kući, sutra je umrla!
Region Vijesti

Dobio godinu dana?! Djevojčicu (5) su malaksalu donijeli u bolnicu, doktor rekao da je razmažena i poslao je kući, sutra je umrla!

Pedijatar valjevske Opšte bolnice dr Vladimir Ranković (47), ponovo je u Osnovnom sudu osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti petogodišnje Teodore Jovanović. Zbog teškog djela protiv zdravlja ljudi, Ranković je na istu kaznu zatvora bio osuđen 2014. godine, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo zbog povrede prava na odbranu okrivljenog.

Prema optužnici, pedijatar je 30. septembra 2009. godine, nesavjesno postupio prilikom prijema Teodore Jovanović na Dječje odjeljenje valjevske bolnice i tako prouzrokovao pogoršanje njenog zdravstvenog stanja. Osim fizičkog pregleda, nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je dijete bilo malaksalo, sa bolovima u stomaku, uz povraćanje. Umjesto da je zadrži u bolnici na ispitivanju, doktor je djevojčicu poslao kući, uz terapiju elektrolitima. Sutradan, Teodori se stanje pogoršalo, roditelji su je doveli u bolnicu gdje je nakon pokušaja reanimacije preminula.

Vještaci Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, utvrdili su da Ranković nije prepoznao teško oboljenje i nije primijenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo da spriječi izumiranje crijeva i samotrovanje organizma. Na ponovljenom suđenju, međutim, pojavilo se novo mišljenje vještaka, ali Sudsko-medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koje praktično Rankovića oslobađa odgovornosti!

U tom mišljenju stoji da je Teodora preminula od akutnog vulvulusa creijva, posljedične nekroze i gangrene crijeva, a da propusta od strane pedijatra nije bilo, jer je klinička slika akutnog vulvulusa bila atipična.

 Nije prihvaćen zaključak Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom sadu, jer se bavi teoretskim pitanjem nastupljene posljedice, odnosno smrću djeteta, a ne pitanjem da li je optuženi pružio odgovarajuću medicinsku pomoć kojom bi se pokušala spriječiti ta posljedica – stoji u presudi Osnovnog suda u Valjevu, koju je doneo sudija Dragan Pavlović.

– Punih devet godina uzaludno čekamo pravdu – kaže Saša Jovanović, otac preminule Teodore. – Našu kćerku ništa ne može da vrati, ali i ova presuda na minimalnu kaznu za to djelo, predstavlja neko zadovoljenje pravde. Taj novi nalaz vještaka iz Novog Sada zapravo je pokušaj zamjene teza. Međutim, suština je da Ranković nije ništa preduzeo da Teodoru pokuša da izliječi, pruži joj pomoć. Tog dana, jednostavno nas je vratio kući, rekavši da ona nije za bolnicu i da je razmažena, piše “Informer“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više