Fresh Press portal
Region Vijesti

Dodik obećao Plenkoviću da neće rušiti kuće Hrvata u BiH: A šta je sa bošnjačkim kućama u Kozarcu?

Dodik

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Zagrebu sa Miloradom Dodikom, predstavnikom srpskog naroda iz Republike Srpske.

Milorad Dodik je obećao Plenkoviću da neće rušiti kuće hrvatskih povratnika kada se bude gradio autoput od Banjaluke do Prijedora.

Intervencijom hrvatske zajednice recimo u okolini Modriče mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banja Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Nitko to ne radi namjerno”, kaže Dodik.

Da li će Dodik postupiti na isti način kad aj eu pitanju imovina bošnjačkih povratnika u Kozarcu.

Bošnjački povratnici iz Kozarca već duže vrijeme pozivaju da se zaštite njihova prava.

Planirana trasa autoputa Banjauka-Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini RS i delegacija mještana Kozarca u kojoj su bili Derviša Avdagić, Mesud Trnjanin i Nedžad Bešić, informirali su predsjedavajućeg Džaferovića o problemu koji predviđena trasa autoputa Prijedor – Banja Luka predstavlja za povratnike na ovom području.
Naglašeno je da mještani Kozarca podržavaju izgradnju autoputa, ali da se protive da on prolazi kroz samo naselje. Time se ugrožavaju skoro 100 objekata koji bi se morali rušiti, uništavaju se privatna poljoprivredna gazdinstva i dovodi u pitanje egzistencija stanovništva, kao i sama funkcionalnost samog naselja.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više