Fresh Press portal
BIH Vijesti

Dodik, Špirić i Plavšić ne mogu u SAD, na spisku i ratni zločinci i njihove porodice

Plavšić
FOTO: Oksana Skendžić / Ekspres.net

Zapadne zemlje drže više desetina Srba na listama ljudi kojima je zabranjeno da kroče na njihovo tlo. Najrigidniji je spisak Sjedinjenih Američkih Država, s kojeg se osobe veoma teško skidaju, pa čak i kad preminu.

Kada osoba pod sankcijama neke strane vlade jedanput dospije na listu, teško se s nje skida. Za to nije dovoljna ni činjenica da je pojedinac mrtav. Najrigidnija u tom smislu je čuvena američka crna lista, na kojoj je na desetine i živih i preminulih Srba, a Evropska unija bi uskoro na svoj spisak nepoželjnih osoba iz Srbije mogla da doda još jedno ime – Bogoljuba Karića, srbijanskog biznismena i političara – i to zbog veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, piše SB.

Lider radikala i ratni zločinac Vojislav Šešelj jedan je od Srba koji je zaradio blokadu i Amerike i EU. Naime, on je 2016. dobio zabranu ulaska u Hrvatsku, i to u trajanju od 20 godina, a njegovo ime se već dugo nalazi na američkoj crnoj listi, čiju je validnost predsjednik SAD Donald Trump nedavno produžio za još godinu dana. Trump je produžio tzv. nacionalno vanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena 2001, još u vrijeme predsjednika Georgea Busha.

Osim Šešelja, na spisku osoba pod sankcijama američke vlade, koji se vodi pod oznakom “Balkan” u Kancelariji za nadzor nad stranim sredstvima ministarstva finansija SAD, jesu i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Nikola Špiriću i brojni haški osuđenici: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Veselin Šljivančanin, Nebojša Pavković, Nikola Šainović, Biljana Plavšić… Zbog haških optužnica na ovoj listi su i Franko Simatović, Jovica Stanišić i Milan Milutinović, ali i Slobodan Milošević, koji je već više od 14 godina mrtav.

Miloševićeva pokojna žena Mira Marković i dalje je za Ameriku persona non grata, kao i njegov pokojni brat Borislav Milošević. Na američkoj crnoj listi su i Miloševićeva djeca Marko i Marija. Zbog Karadžićeve osuđujuće presude u Hagu, Amerika je zabranila ulazak i za njegovog brata Luku, kćerku Sonju i suprugu Ljiljanu. Haški osuđenik Dragoljub Ojdanić još jedan je pokojnik na spisku nepoželjnih SAD.

(Slobodna Bosna)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više