Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dok otvaraju firme u Srbiji, Erdoganov sin tvrdi: “Gajimo veoma topla osjećanja prema braći u BiH”

Bilal Erdogan, predsjednik Svjetske etno-sportske konfederacije i sin predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, održao je predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Erdogan je kazao da borba protiv terorizma nije provedena na pravičan način, te je naglasio da je Turska uključena u jednu mirovnu operaciju i da vodi rat protiv terorizma u protekle tri decenije. U tom je kontekstu podsjetio da se Turska suočavala sa terorističkim napadima mnogo prije napada u SAD-u 22. septembra 2001. godine.

Trpjeli smo više terorističkih napada nego bilo koja druga NATO zemlja. Nije bilo nikakve diskusije o korištenju člana 5. o zaštiti Turske” – kazao je Erdogan.

Turska je, dodaje, odlučila preuzeti inicijativu i zaštititi svoje granice i svoj narod, te neće dozvoliti prissutvo terorista na svojoj granici.

Amerika je predala područje oko granice teroristima. Uprkos protivljenju SAD-a, UN-a i drugih, Turska provodi operaciju kako bi uspostavila sigurnu zonu, te da relocira sirijske izbjeglice koje su kod nas proteklih pet godina” – objasnio je Erdogan.

Erdogan ističe da, ako NATO partnerstvo ne znači ništa i ako UN ne mogu donositi odluke da kreiraju stabilnu situaciju, onda se ne može govoriti o stabilnom svjetskom poretku.

Ne želim da kažem da je slika jako loša, ali pred nama stoji vrijeme puno izazova. Mi u Turskoj gajimo veoma topla osjećanja prema našoj braći u BiH. Isto važi i za ostale u našem okruženju. Neki ovo mogu opisati kao imperijalističke ambicije. Bilo kakav istraživač koji želi da studira o ovome, vidjet će da ono što Turska učini u svijetu ne nosi sa sobom obaveze” – izjavio je Erdogan.

Pojasnio je da Turska pokušava uvesti novu praksu u međunarodnim odnosima, te da predsjednik Erdogan ima osjećaje za, kako je kazao, braću i sestre u Palestini.

Pogledajte sada BiH. Imamo li stabilnost? Znamo li šta će se desiti za pet ili deset godina? Isto je sada za Siriju, Irak i neka druga područja jugoistočne Azije. Ovaj trenutni status quo ne znači stabilnost u svijetu. Mora se krenuti sa novim idejama i novim principima, naporno raditi da se one održe. Zato svijetu treba svježa inicijativa” – kazao je Erdogan.

Poručio je građanima BiH da budu glasni iznoseći svoje ideje, te da pokušavaju ispraviti nepravde.

Dobro je kada imate izazov pred sobom, jer onda postajete energičniji. Nadam se da će BiH imati volju u budućnosti kroz obrazovne poduhvate, jer veoma je važno da damo prave vrijednosti studentim” – zaključio je Erdogan.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više