Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Doktori u bh. entitetu RS postavili ultimatum: Povećajte nam plate ili više nećemo raditi

Predstavnici tri sindikata u zdravstvu u bh. entitetu RS poručuju da nisu i neće odustati od svojih zahtjeva za povećanje plata i upozoravaju da će, ako uskoro ne dođe do toga, rad u zdravstvenim ustanovama širom RS biti obustavljen.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, te Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, jedinstveni su u zahtjevu da plata bude povećana za 30 posto.

Takođe, još u aprilu su zatražili hitan sastanak sa resornim ministrom, predsjednikom i premijerom bh. entiteta RS, kako bi ih upoznali sa svojim stavovima.

Kako kažu u SSDM, do ovog sastanka nije došlo, niti ima naznake da će bijelim mantilima biti povećane plate.

Zato smo već u fazi planiranja obustave rada u bolnicama i domovima zdravlja širom RS. Nećemo odustati od svojih zahtjeva, a upotrijebićemo sve raspoložive mogućnosti, da bismo poboljšalji svoj status”, poručuje za “SrpskaInfo” predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić.

Podsjetimo, premijer RS Radovan Višković ranije je rekao da u ovoj godini prvo treba sprovesti Akcioni plan rješavanja problema u zdravstvu RS koji predviđa kompletno saniranje zaostalih obaveza od 1,07 milijardi KM u naredne tri do četiri godine, da bi bilo moguće povećati plate u ovoj oblasti.

Ukoliko bi se u ovom momentu išlo na povećanje plata zdravstvenim radnicima, kako to traži sindikat za 30 posto, onda bismo morali odustati od vraćanja dugova u zdravstvu”, rekao je Višković.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više