Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

EKSKLUZIVNO: General Armije BiH Arif Pašalić i SDA naredili rušenje Staroga mosta

Nakon dužeg istraživanja, Tajne službe dostavljaju mi slijedeći dokument:

Zapovjednik Četvrtog korpusa Armije BiH, 7. novembra 1993. godine lično je izdao naređenje da se na kameni luk Staroga Mosta postave tri protutenkovske mine, da se most sruši i sve blagovremeno snimi, a za njegovo rušenje optuži HVO!

U zapovijedi Diverzantskoj četi Mostarskog bataljuna zapovjednik 4. korpusa Arif Pašalić 7. novembra 1993. piše:

“Na temelju izvještaja izviđača 1. Mostarske brigade o stanju Staroga mosta došli smo do saznanja kako je isti usljed granatiranja hrvatskih snaga i HVO znatno oštećen do te mjere a nije upotrebljiv za korištenje. Ne može se koristiti ni popraviti, ali je za propagandne svrhe neophodno obezbjediti snimanje njegovog pada kako se ne bi usljed granatiranja sam urušio po noći. Da bi se to obezbijedilo izdajem sljedeće

Naređenje:

– Diverzantska četa Mostarskog bataljona će prilikom sljedećeg granatiranja Staroga grada postaviti tri antitenkovske mine u središte mosta i aktivirati ih simulirajući direktne pogotke.

– Zadužujem dežurnog oficira za IPD i sigurnost da u trenutku rušenja obezbijede snimatelja, kameru i punjenja baterija. Snimak dostaviti svim medijima i predstaviti ga kao napad agresorske hrvatske vojske.

– Napraviti suradnju i koordinaciju između ove dvije grupe. O ovom događaju zabraniti govoriti.”

Most je srušen 9. novembra 1993. godine. Zatim je na mudar način u javnost puštena snimka rušenja Staroga Mosta, a zatim je većina medija za rušenje optužila HVO. General Slobodan Praljak, i njegovi suradnici, godinama su dokazivali da HVO nije srušio most. Ekspertni timovi dokazivali su da nije pao zbog udara topničke granate nego od eksplozija mina postavljenih unutar samog mosta.

dokaz-starimost11102016

Nakon ovog dokumenta ta tvrdnja i pismeno je dokumentirana.

Arif Pašalić u studenom 1993. godine je unaprijeđen u generala Armije BiH. Poginuo je u teškoj prometnoj nesreći na magistralnoj cesti Mostar-Sarajevo u naselju Drežnica.

Podsjećanja radi, u trostrukom sudaru sudjelovali se Pašalićev džip, putnički automobil i kamion. Iz nama povjerljivih informacija navodimo da se prometna nesreća dogodila pod veoma sumnjivim okolnostima, u vrijeme njegovog svjedočenja u Haškom sudu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na Mostarskom ratištu.

“I tako, ništa nije tajno što se ne bi doznalo i skriveno što se ne bi otkrilo” – kaže Sv. Pismo.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više