Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ekskluzvno: Hapšenje Šešelja 1991. spriječio je njegov zatvorski kolega Hasan Čengić!?

Neposredno prije nego što su naši policajci raspoređeni u Karakaju trebali Šešelja lišiti slobode, nazvao me je je ministar policije Alija Delumustafić i naredio da obustavim akciju i povučem policiju”, kaže jedan od visokih policijskih dužnosnika koji je rukovodio tom akcijom

Kako je najavio odmah nakon što ga je Tribunal u Haagu oslobodio krivice za ratne zločine, Vojislav Šešelj će poslije završetka izbora u Srbiji, koji se održavaju 24. aprila, posjetiti Republiku Srpsku, ali i “prošetati Sarajevom”.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, tim povodom podsjetio je kako je još uvijek na snazi zabrana ulaska Šešelju u BiH, koju je prije 18 godina donio tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp.

“Međutim, ukoliko gospodin Šešelj posjeduje državljanstvo BiH, može nesmetano boraviti u ovoj zemlji”, kazao je Inzko.

Portal “Slobodna Bosna” prošle nedjelje je objavio nepoznate detalje o posljednjem boravku četničkog vojvode Šešelja u maju 1991. godine u Sarajevu i načinu na koji je izbjegao hapšenje od strane ovdašnje policije.

U međuvremenu nam se javilo nekoliko aktera tih zanimljivih događaja, koji su dopunili ovu intrigantnu epizodu.

Šešelj je uoči Đurđevana (6. maja) te godine stigao na Pale i Romaniju gdje je postrojio, kako je rekao “prvi četnički Korpus”.

U njegovoj pratnji iz Beograda su stigli njegovi tadašnji najbliži suradnici, Maja Gojković, sadašnja predsjednica Narodne Skupštine Srbije i Aleksandar Vučić, aktuelni, a najvjerovatnije i budući premijer Srbije.

Svoje četničke dobrovoljce, među kojima su najistaknutiji bili poznati kriminalci Branislav Gavrilović Brne i Slavko Aleksić uputio je na vojničku obuku u bazu JNA u Bubanj Potoku, odakle su kasnije prekomandovani na ratište u Vukovaru.

MUP Bosne i Hercegovine je hapšenje Šešelja planirao izvršiti na osnovu potjernice koju je za njim raspisao MUP Hrvatske, koji ga je teretio za zločin nad hrvatskim civilima i vojnicima počinjen u Plitvicama.

Hapšenje Vojislava Šešelja i njegove pratnje (Gojkovićke i Vučića) trebalo je biti obavljeno u mjestu Karakaj na bosansko-srbijanskoj granici. O toj akciji bilo je informiran vrlo uzak krug policijskih zvaničnika, što je razumljivo kada se imaju u vidu već tada očigledne nacionalne podjele u vrhu MUP-a.

“Neposredno prije nego što su naši policajci raspoređeni u Karakaju trebali Šešelja lišiti slobode, nazvao me je je ministar policije Alija Delumustafić i naredio da obustavim akciju i povučem policiju”, kaže jedan od visokih policijskih dužnosnika koji je rukovodio tom akcijom.

“Ministar Delimustafić mi je rekao da je takva naredba stigla od Hasana Čengića, u to vrijeme, ali i kasnije, jednog od najmoćnijih ljudi Stranke demokratske akcije”, otkriva naš sugovornik.

Jedan od razloga za ovu Čengićevu intervenciju vjerovatno leži u činjenici da su on, ali i mnogi drugi muslimanski intelektualci suđeni u Sarajevskom procesu zatvorske dane i godine dijelili u zeničkom zatvoru sa Vojislavom Šešeljem…


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više