Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Evo šta je Mladić vikao prije nego što su ga izbacili iz sudnice

Ratko Mladić udaljen je iz sudnice nakon incidenta u kojem je vrijeđao Sudsko vijeće Haškog tribunala, dobacujući da je laž ono što je predsjedavajući Vijeća, sudija Alphonso Orie, pročitao kao sažetak obrazloženja presude koja danas Mladiću treba da bude izrečena u ovoj sudnici.

Mladić je ljutito vikao: “Laž, laž! Sve pročitano je laž!”

Incidentu je prethodila pauza koja je potrajala pedesetak minuta iako je Mladić tražio petominutno odsusutvo iz sudnice radi odlaska u toalet, kako je navodio.

Po povratku u sudnicu, Mladićeva odbrana je tražila da se obrazloženje i izricanje presude prolongiraju ili da se presuda pročita odmah, bez obrazloženja, jer je, navodno, ugroženo Mladićevo zdravlje budući da su mu u tri mjerenja tokom pauze, konstatirane povišene vrijednosti krvnog pritiska – u prvom mjerenju 170/96, a u drugom i trećem: 180/80.

Sudije Orie, u dogovoru s ostalim članovima Vijeća, odbacio je zahtjev Mladićeve odbrane rekavši da optuženikov pritisak, po informacijama ljekara kojima raspolaže Vijeće, iznosi 170 a ne 180.

Orie je po udaljavanju Ratka Mladića iz sudnice nastavio čitati sažetak obrazloženja presude.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više